Türkiye’nin Dışişleri Bakanlığı, sosyal medya üzerinden paylaşılan bir bilgiye göre, Bakan Hakan Fidan’ın Ermenistan Dışişleri Bakanı Ararat Mirzoyan ile ADF (Antalya Diplomasi Forumu) marjında bir görüşme gerçekleştirdiğini duyurdu. Bu görüşmede, iki bakanın Türkiye ile Ermenistan arasındaki güncel konuları tartıştığı ve bölgesel ve uluslararası gelişmeler hakkında fikir alışverişinde bulunduğu belirtildi.
Anadolu Ajansı’nın (AA) “Global İletişim Ortağı” olarak destek verdiği, Belek Turizm Bölgesi’ndeki NEST Kongre Merkezi’nde düzenlenen 4. Antalya Diplomasi Forumu, 13 Nisan tarihine kadar çeşitli paneller ve oturumlarla devam edecek. Bu forumda, diplomatik ilişkilerin geliştirilmesine yönelik birçok konu ele alınmaktadır.
Mirzoyan’ın Türkiye ile İlişkiler Üzerine Açıklamaları
Ermenistan Dışişleri Bakanı Ararat Mirzoyan, Hakan Fidan ile gerçekleştirdiği görüşmede ikili ilişkiler ve bölgesel meseleler üzerine görüş alışverişinde bulunduklarını ifade etti. İki ülke arasında “hava sahasının kullanımı” gibi konularda somut adımların atıldığını da sözlerine ekleyen Mirzoyan, uzmanların Alican Sınır Kapısı ile Ermenistan tarafında bulunan Margara ve Gümrü-Kars demir yolu hakkında değerlendirmelerde bulunduğunu belirtti.
Ancak bazı konularda ilerleme kaydedilemediğini de vurgulayan Mirzoyan, “Üçüncü ülke vatandaşlarına ve diplomatik pasaport sahibi Ermenistan ve Türk vatandaşlarına sınırı açmak üzere bir anlaşmamız bulunmaktaydı. Ne yazık ki bu anlaşma henüz hayata geçirilemedi.” diye konuştu.
“Normalleşme” Mesajı
Müzakerelerde, iki tarafın nihai hedefinin diplomatik ilişkilerin tesis edilmesi ve sınırların açılması yoluyla ilişkilerin tam anlamıyla normalleştirilmesi yönünde bir anlayış benimsediğini ifade eden Mirzoyan, Hakan Fidan ile görüşmesinde ilişkilerin normalleşmesini sağlayabilecek fırsatların ele alındığını aktardı. Bu görüşmelerin yalnızca diplomatik ilişkilerin tesis edilmesi ve sınırın açılmasından ibaret olmadığını, aynı zamanda iki ülke arasında ticaretin artırılmasına dair büyük projeler ve ortak enerji ile transit projeleri konusunun da gündeme geldiğini ifade etti.
Uluslararası düzeyde işbirliğinin önemine de dikkat çeken Mirzoyan, “Orta Doğu gibi meselelerde, görüşlerimizin ve algılarımızın bazen düşünüldüğünden daha yakın olduğunu” belirtti.
Azerbaycan-Ermenistan İlişkileri Üzerine Görüşler
Azerbaycan ve Ermenistan arasında müzakere edilen barış anlaşması konusuna ilişkin bir soruya yanıt veren Mirzoyan, bu anlaşmayı “tarihi ve eşi benzeri görülmemiş” olarak tanımladı ve imzaya hazır olduğunu savundu. Azerbaycan’ın barış anlaşması için Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) Minsk Grubu’nun lağvedilmesini şart koştuğuna dikkat çeken Mirzoyan, “Bir çatışma yoksa o zaman Minsk Grubu’na da ihtiyaç yoktur.” dedi.
Mirzoyan, Azerbaycan ile Minsk Grubu’nun lağvedilmesine dair belgeyi ve barış anlaşmasını aynı gün imzalamak istediklerini de dile getirdi. Azerbaycan, barış anlaşması kapsamında toprak bütünlüğü ile ilgili güvencelerin tamamlanmasını şart koşmasının, Ermenistan Anayasa değişikliğine yönelik olduğunu söyleyen Mirzoyan, gerekli güvencelerin şu anda mevcut olduğunu açıkladı. Ayrıca, Azerbaycan’ın toprak bütünlüğünü tanıma konusunun, taraflar arasında imzalanması planlanan barış anlaşmasında yer alacağını belirtti.
Son olarak, Bakan Mirzoyan, Azerbaycan ile barış anlaşması imzalandıktan sonra Avrupa Birliği Gözlem Misyonu’na ihtiyaçlarının kalmayacağını da ifade etti. Bu açıklamaları,