Bahar aylarının gelmesi ile birlikte artan polenler, alerjik rinit hastalığının şiddetini artırmaktadır. Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Tuna Kenar, bu dönemde sıklıkla karşılaşılan alerjik şikayetlere dikkat çekerek, tedavi edilmediği takdirde alerjik astım gibi daha ciddi hastalıklara yol açabileceği konusunda uyarıda bulunmaktadır. Dr. Kenar, burun tıkanıklığı, hapşırma, kaşıntı, geniz akıntısı, öksürük, gözlerde yaşarma ve baş ağrısı gibi semptomların, doğanın uyanışı ile birlikte artan polenlerin etkisi ile ortaya çıktığını belirtmektedir.
Op. Dr. Kenar, polen çeşitliliğinin şehirden şehire değiştiğine değinerek, “Polenlerin yoğun olduğu dönemlerde kapı ve pencereleri açmamamız önemlidir. Ayrıca, evde toz ve akarlara karşı önlemler alınmalıdır. Evde yüksek tüylü halı, kilim, battaniye ve pelüş oyuncak gibi eşyaları bulundurmaktan kaçınmalıyız” açıklamasını yapmıştır. Doğada ve yaşam alanlarımızda birçok organik ve inorganik alerjen madde bulunmaktadır. Hangi alerjenin kişide alerjiye neden olduğunu ise yalnızca bireysel gözlemlerimiz ve gerektiğinde yapılan alerji testleri ile anlayabiliriz.
ALERJİK RİNİT, ERKEN TEDAVİ EDİLMEZSE NE OLUR?
Alerjik şikayetlerin görüldüğü zamanlarda hastaların mutlaka Kulak Burun Boğaz Hastalıkları uzmanına başvurması gerektiğini vurgulayan Op. Dr. Kenar, “Yapılan muayene ve tetkikler sonucunda alerjik rinit tanısı konulmaktadır. Ardından tedavi sürecine geçilmektedir. Tedavi aşamasında, genellikle alerjik burun spreyleri ve alerji hapları kullanılmaktadır. Eğer bahar nezlesi tedavi edilmezse, burun tıkanıklığı nedeniyle boğazda yanma, kuruluk ve üst solunum enfeksiyonları gelişebilir. Ayrıca, alerjik rinit nedeniyle sinüslerin boşaltma delikleri de tıkanabilir ve bu durum sinüzit enfeksiyonlarına yol açabilir. Uzun süre tedavi edilmeyen alerjik rinit, alerjik astıma kadar ilerleyebilir. Bu nedenle, alerjik riniti zamanında kontrol altına alarak, akciğerlere ulaşmadan semptomların önüne geçmek mümkündür” şeklinde açıklamalarda bulunmuştur.
ALERJİK RİNİTİN KESİN TEDAVİSİ YOKTUR
Alerjinin kesin bir tedavisinin bulunmadığını, ancak dikkatli olunması gerektiğini vurgulayan Op. Dr. Kenar, hastalara alerjenlerden ve polen dönemlerinde evdeki kapı-pencereyi fazla açmamaları konusunda uyarıda bulunduklarını ifade etmektedir. Dr. Kenar, “Alerjik rinitin kesin tedavisi yok, sadece önlem alabiliriz. Bu süreçte hastalarımıza, alerjenden uzak durmayı ve polen mevsiminin yoğun olduğu dönemlerde dışarı çıkmaktan kaçınmalarını öneriyoruz. Evde toz ve akarlara karşı, yataklar, yastıklar ve koltukların örtüleri sık sık yıkanmalı, güneşte kurutulmalı ve ütülenmelidir. Ev temizliği de oldukça önem