Akdeniz Üniversitesi (AÜ) Hastanesi Beslenme ve Diyet Bölüm Sorumlusu Uzman Diyetisyen Gülşah Bulut, B12 vitamini eksikliğinin yanlış beslenme düzeninden kaynaklanabileceği konusunda önemli uyarılarda bulundu. Bulut, günümüzde protein kaynaklarına ulaşımın zorlaştığını ve işlenmiş gıdalara olan eğilimin arttığını belirterek, dengeli bir beslenmemenin birçok vitamin eksikliğine sebep olabileceğini ifade etti.
B12 vitamini eksikliğinin önlenmesi için dengeli ve yeterli beslenmenin büyük önem taşıdığını söyleyen Uzman Diyetisyen Bulut, “Sağlıklı bireylerde yeterli ve dengeli beslenme sağlandığında B12 eksikliği beklemiyoruz. Ancak, bazı hastalıklar veya kullanılan ilaçlar B12 emilimini etkileyebilir” diyerek dikkat çekti.
B12 EKSİKLİĞİ NASIL ÖNLENİR?
Uzman Diyetisyen Bulut, B12 eksikliğinin tıbbi olarak doktorlar tarafından belirlenmesi gerektiğini belirtti. Eğer bir bireyde eksiklik tespit edilirse, takviye yapılmasının gerekebileceğini ifade etti. Bulut, et, yumurta, süt ve süt ürünleri gibi besinlerin yeterli miktarda tüketilmesinin B12 eksikliğini önlemek için genellikle yeterli olduğunu vurguladı. Bunun yanı sıra, günlük olarak 2 su bardağı süt veya yoğurt ve 2-3 köfte büyüklüğünde et, tavuk ya da balık tüketmenin önemine dikkat çekti.
B12 EKSİKLİĞİNİN ARTMASININ NEDENLERİ
Son yıllarda B12 eksikliğinin artış nedenlerine de değinen Bulut, beslenme alışkanlıklarının bu durumu doğrudan etkilediğini kaydetti. “Protein açısından zengin gıdalar ekonomik olarak erişimi zorlaşan besinler haline geldi. Bunun yanı sıra işlenmiş ve paketli gıdalara yönelim arttı. Özellikle gençler ve çocuklar ara öğünlerde sağlıklı alternatifler yerine paketli ürünleri tercih ediyor” ifadeleriyle bu duruma dikkat çekti.
SAĞLIKLI BESLENME BİLİNCİ OLUŞTURULMALI
Sağlıklı beslenme bilincinin oluşturulması gerektiğinin altını çizen Bulut, ara öğünlerde sağlıklı alternatifler olarak süt, ayran, kefir veya meyve tüketiminin önceliklendirilmesi gerektiğini vurguladı. Aksi halde, yalnızca B12 değil birçok vitaminin eksikliği ile karşılaşılabileceğini belirten Bulut, sağlıklı beslenmenin hastalıklardan korunmak ve tedavi sürecini desteklemek açısından büyük bir önem taşıdığını ifade etti.
B12 VİTAMİNİNİN ETKİLERİ
B12 vitamini, hayvansal gıdalarda doğal olarak bulunan ve vücudun sağlıklı kırmızı kan hücresi oluşumunda, sinir hücrelerinin korunmasında, hücre metabolizmasında ve DNA’nın yapımında kritik bir rol oynayan bir vitamindir. B12 vitamini, vücudun kan ve sin