1. Haberler
  2. EKONOMİ
  3. Avrupa Otomotiv Krizi: İstihdamda Büyük Düşüş!

Avrupa Otomotiv Krizi: İstihdamda Büyük Düşüş!

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Avrupa’nın otomotiv sektörü, 2023 itibarıyla çeşitli teknolojik ve jeopolitik zorluklarla karşılaşmakta olup, bu durum fabrikaların kapanması ve işten çıkarmalar gibi önlemlere başvurulmasına neden olmaktadır. Otomotiv üreticileri, zayıf talep ile başa çıkmak için maliyetleri düşürmeye çalışırken, bu sektörde meydana gelen gelişmeler Avrupa kamuoyunda tartışma konusu olmaktadır.

Son yıllarda, gelişen otomotiv teknolojilerinin çoğunlukla Çin ve ABD’den geldiği gözlemlenmekte; bu durum da kıtanın otomotiv endüstrisini etkileyerek Çinli üreticilerin rekabetinin artmasına ve elektrikli araçlara geçişin yüksek maliyetleri nedeniyle beklenenden yavaş bir ilerleme kaydedilmesine yol açmaktadır. Avrupa’daki otomotiv krizinin sebepleri arasında gözden kaçan trendler, yapısal sorunlar ve jeopolitik risklerin karmaşık etkileşimleri yer alırken, birçok otomotiv ve yedek parça üreticisi de bu dönemde ciddi şekilde etkilenmektedir.

Avrupa’nın otomotiv endüstrisindeki bu derin kriz, tedarikçiler dahil birçok alt sektörü olumsuz etkilemekte, siparişlerin azalması ve maliyetlerin artması nedeniyle birçok tedarikçi işten çıkarmalar ya da yeniden yapılanma planları yapmak zorunda kalmaktadır. Bu durum, otomotiv sektöründeki istihdamın azalmasına yol açarak endişeleri beraberinde getirmektedir.

Bosch 5 bin 500 kişiyi işten çıkaracak

Bu süreçte, sektörün büyük tedarikçilerinden Bosch, otomotiv biriminde dünya genelinde 5 bin 500 kişiyi işten çıkaracağını duyurmuştur. Ek olarak, şirket, üretim tesislerinde kısa mesai uygulamasına geçeceğini belirtmiştir. Diğer yandan, Alman otomotiv ve sanayi tedarikçisi Schaeffler de 5 Kasım’da zayıf talep sebebiyle yeniden yapılanmaya gitme kararı alarak, Almanya’da 2 bin 800 ve Avrupa genelinde toplamda 4 bin 700 kişiyi işten çıkaracağını açıklamıştır. Schaeffler ayrıca Avusturya ve İngiltere’deki fabrikalarının kapanmasını da planlamaktadır.

En büyük otomobil üreticisi Volkswagen ise, 28 Ekim’de Almanya’daki en az üç fabrikasını kapatma ve geniş çaplı işten çıkarmalar yapma niyetini belirtmiştir. Volkswagen, tarihteki en büyük maliyet ve yapısal krizle başa çıkma çabası içinde bulunurken, pazar payını korumak ve maliyetleri düşürmek adına işçilerin maaşlarında yüzde 10 kesinti talep etmektedir. Sendikalarla yürütülen ücret görüşmelerinde uzlaşmazlıklar yaşanırken, bu durum, çalışanların uyarı grevlerine gitmesine yol açmıştır. Ayrıca, Volkswagen Grubu’nun, Audi markasının Brüksel’deki tesisini Şubat 2025’te kapatacağı da vurgulanmıştır.

Otomotiv sanayindeki kriz, yedek parça ve tedarik sanayisine yansıyor

İsviçre merkezli otomotiv tedarikçisi Feintool, Almanya’daki tesislerinden birini kapatmayı ve 200 kişiyi işten çıkarmayı planladığını belirtmiştir. Feintool, dünya genelindeki üretiminin çoğunun Macaristan’a taşınacağını ifade etmiştir. Fransız otomobil parçaları tedarikçisi Valeo ise, 27 Kasım’da Avrupa genelinde yaklaşık 1000 kişiyi işten çıkarmayı ve Fransa’daki iki tesisini kapatmayı planladığını açıklamıştır. Küresel otomotiv üreticisi Stellantis ise, 26 Kasım’da İngiltere’deki bir fabrikasını kapatacağını duyurarak, düşük talep nedeniyle İtalya’nın Mirafiori kentindeki ana fabrikasında montaj faaliyetlerini askıya almıştır. Ford Motor ise, 20 Kasım’da Avrupa’daki iş gücünü 4 bin kişi azaltma kararı alarak yeniden yapılandırma planlarını açıkladı.

Fransız lastik üreticisi Michelin, 5 Kasım’da Fransa’daki iki fabrikasını en geç 2026 yılı başında kapatacağını bildir

Avrupa Otomotiv Krizi: İstihdamda Büyük Düşüş!
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Farket Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!