Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Tevfik Özlü, Covid-19 aşılarının ani kalp krizi vakalarına ve kalp-damar sağlığı üzerindeki etkileri hakkında önemli uyarılarda bulundu. Aşı olmayan bireylerin pıhtılı hastalık oranlarının, aşı olanlara göre üç kat fazla olduğunu belirten Özlü, İngiltere ve İsrail’deki uzun vadeli çalışmalara dikkat çekti. Bu araştırmalarda aşılanan ve aşılanmayan gruplar arasında kalp krizi ve inme gibi pıhtı ile ilişkili hastalıkların sıklığı karşılaştırıldı.
“KALP KRİZLERİNİN COVİD AŞILARI İLE BİR İLİŞKİSİ VAR MI?”
Prof. Dr. Özlü, son dönemlerde tanınmış kişilerin ani kalp krizleriyle ölümü üzerine kamuoyunda yaratılan kaygılar hakkında şunları söyledi: “Son zamanlarda meydana gelen ani kalp krizi olayları, ‘Acaba bu krizlerin, Covid aşıları ile bir ilişkisi var mı?’ sorusunu gündeme getirdi. Uzun vadeli yapılan çalışmalar, aşılanmış bireylerin, aşılanmamış olanlara oranla kalp ve damar sağlığı açısından belirgin bir avantaj elde ettiğini ortaya çıkardı. Aşılanan bireylerde pıhtı ile ilgili hastalıkların oranı daha düşük seviyelerde görünmektedir.”
RİSK FAKTÖRÜ OLUŞTURAN DURUMLARA DİKKAT!
Özlü, günlük yaşamda artan risk faktörleri konusunda da uyardı. Hareketsizlik, sağlıksız beslenme ve genetik faktörlerin hastalık riskini artırdığını belirtti. Hastalar için en tehlikeli faktörler arasında obezite ve sigara kullanımı olduğunu vurgulayan Özlü, “Hayat tarzında yapılan küçük değişiklikler, kalp-damar hastalıkları riskini ciddi şekilde azaltabilir” diye ekledi.
“AŞILANMAMAK DAHA BÜYÜK BİR RİSK”
Prof. Dr. Özlü, Covid-19 aşısı olmayanların daha büyük bir sağlık riski ile karşı karşıya olduğunu belirtti. Aşısız bireylerin, Covid-19 geçirip pıhtı ile ilişkili hastalıklara yakalanma oranının çok daha yüksek olduğunu ifade etti. Aşıyla ilgili yapılan spekülasyonların bilimsel çalışmalarla geçersiz kılındığını dile getiren Özlü, “Aşı ile belirgin bir koruma sağlandığına dair güçlü kanıtlar var. Aşının, kalp ve damar hastalıkları riskini azalttığını göstermektedir” dedi.
(DHA)