1. Haberler
  2. GÜNDEM
  3. Artan Akran Zorbalığına 185 Bin Çocuk Danışmanlık Aldı

Artan Akran Zorbalığına 185 Bin Çocuk Danışmanlık Aldı

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

EVRİN GÜVENDİK – Sağlık Bakanlığı Çocuk ve Ergen Sağlığı Dairesi Başkanı Yüksel Hakan Aydoğmuş, 2024 yılının ilk 11 ayında, akran zorbalığı nedeniyle 185 bin 899 çocuğa psikolojik danışmanlık hizmeti verildiğini açıkladı. Aydoğmuş, Meclis Akran Zorbalığı Alt Komisyonu’nda yaptığı konuşmada, bakanlığın konuyla ilgili yürüttüğü projeler hakkında detaylı bilgiler sundu. Bakanlık bünyesindeki 8 bin 200’den fazla Aile Sağlığı Merkezi’nde görev yapan aile hekimleri, 700 psikolog, 605 sosyal araştırmacı ve 215 çocuk gelişimci ile bu hizmetlerin etkin bir şekilde sunulduğunu belirtti.

Ayrıca, Aydoğmuş, ailelerin çocuklarının ders başarılarındaki düşüş, değişken ruh halleri, sosyal fobi ve okula gitmeme gibi durumlarla hastanelere başvurduklarını vurguladı. Bakanlık verilerine göre, akran zorbalığına bağlı danışmanlık hizmeti verilen çocuk sayısı, 2022 yılında 117 bin 43 iken, bu sayı 2023 yılında 168 bin 737’ye çıkmıştır. 2024 yılı itibarıyla ise sağlayan danışmanlık hizmeti alan çocuk sayısı 100 bin 624’tür. Bu rakamlar, toplumda artan akran zorbalığı sorununun ciddiyetini gözler önüne sermektedir.

Aydoğmuş, yapılan psikolojik danışmanlıklar sonucunda çocuklarda akran zorbalığı belirtileri görüldüğünü kaydetti. Bu belirtiler arasında, okula gitmeme, ders başarısının düşmesi, ruh hali değişiklikleri ve sosyal fobi yer almaktadır. Danışmanlar tarafından yapılan görüşmeler sonrasında, takip kararı verilen çocukların Sağlıklı Hayat Merkezleri tarafından izlenmeye alındığı belirtilmiştir.

GÖÇMENLER İÇİN SIHHAT PROJESİ

Ayrıca, afet sonrası ortaya çıkabilecek risklerin yanı sıra akran zorbalığı, şiddet, ihmal ve istismar gibi olumsuz olaylara da değinen Aydoğmuş, bu kapsamda bakanlık olarak “Çocuklarda Travmaya Yaklaşım Programı” hazırlandığını bildirdi. Bunun yanında, SIHHAT Projesi ile göçmenlerin yoğun olarak yaşadığı illerde sağlık araştırmaları gerçekleştirildiğini ve bu projeyle toplam 343 bin 509 sığınmacı ve göçmene eğitim verildiğini açıkladı. Bu tür projelerin, toplum sağlığını koruma adına büyük bir önem taşıdığı görülmüştür.

KURUMLARA YÖNLENDİRİLİYOR

Aydoğmuş, psikolojik danışmanlık verilen çocukların durumlarına göre çeşitli kurumlara yönlendirilmesinin sağlandığını söyledi. Yapılan değerlendirmeler sonucunda çocukların sağlık, sosyal, ekonomik, hukuki ve güvenlikle ilgili konularda destek alması yönünde gerekli yazışmaların yapılarak sevk ve yönlendirme işlemlerinin sağlandığını ifade etti. Eğer herhangi bir şekilde istismar, madde kullanımı, intihar ya da şiddet gibi konular tespit edilirse, bu durumlar hastanelere, kamu kurum ve kuruluşlarına bildirilmekte ve gerekli tedbirler alınmaktadır.

Özellikle istismar şüphesi durumunda, ilgili savcılık ve kolluk birimlerine bildirim yapılmakta ve çocukların Çocuk İzlem Merkezleri’ne alınmaları sağlanmaktadır. Madde bağımlılığı şüphesi varsa da aileye bilgi verilerek ilgili sağlık kurumlarına yönlendirilmekte ve gerekli koordinasyon sağlanmaktadır. Bu çerçevede, çocukların sağlıklı gelişimleri için devletin elindeki tüm imkanların etkin bir şekilde kullanıldığı belirtilmiştir.

Artan Akran Zorbalığına 185 Bin Çocuk Danışmanlık Aldı
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Farket Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!