Kardiyoloji alanında uzman olan Uz. Nuri Cömert, aritmilerin tanımı ve tedavi yöntemleri hakkında önemli bilgiler aktardı. Aritmiler, genellikle kalp atışlarının düzensizliği veya farklı hızlarda olması olarak tanımlanmakta olup, bunun temeli kalbin elektrik ileti sisteminin bozukluğuna dayanmaktadır. Cömert, “Kalp, normalde dakikada 60-100 defa atar; bu atımlar belirli bir düzendedir. Aritmi, kişinin kalp atışlarını rahatsız edici şekilde hissetmesi durumudur. Örneğin, koşarken veya heyecanlandığımızda kalp atış hızımızın artışı normal kabul edilir; ancak hiçbir neden yokken kalp atışlarında değişiklik hissediliyorsa, bu durumun kalp ritim bozukluğuna işaret edebileceğini belirtmiştir. Genelde aritmilerin çoğu zararsızdır, ancak bazı durumlarda yaşamı tehdit edebilir. Bu nedenle, kalp atışlarındaki farklılıkları fark eden kişilerin zaman kaybetmeden uzmana başvurması önemlidir.” dedi.
Stresin Aritmi Üzerindeki Etkisi
Kirpiğin altında kalp sağlığı ve stres arasında bir ilişki olduğuna dikkat çeken Cömert, konuşmasına devam etti:
“Stres, aritmiye neden olabilecek etkenlerden biridir. Sağlıklı bireylerde kalp atışları belirli bir düzen içerisinde olur, bu da 60-100 arasında değişir. Ancak herhangi bir neden yokken, kalpte hissettiğimiz atım değişiklikleri aritmi belirtisi olabileceği için dikkate alınmalıdır.”
Aritmiye Sebep Olan Faktörler
Uzman Dr. Cömert, aritmiye yol açan bazı faktörleri şunlar olarak sıraladı: “Koroner arter hastalığı, kalp kapak hastalıkları, yüksek tansiyon, doğuştan gelen kalp hastalıkları, tiroid hastalıkları, obstrüktif uyku apnesi, böbrek fonksiyon bozukluğu gibi durumlar, bazı ilaçların yanı sıra kafein ve nikotin gibi maddelerin kullanımı da aritmiye sebep olabilir.” İşaret ederek, aritmiye neden olan uygunsuz elektrik uyarı odaklarının “radyofrekans ablasyonu” adlı bir yöntemle ortadan kaldırılabileceğini ifade etti.
Aritminin Belirtileri
Aritmi belirtilerini tanımlayan Cömert, “Farklı atım hissi, hızlı ve yavaş kalp atışları, göğüs ağrısı, nefes darlığı gibi belirtiler görülebilir. Özellikle kaygı, baş dönmesi veya bayılma gibi durumlar da aritmilerin habercisi olabilir.” ifadelerini kullandı. Cömert, bu tür belirtiler yaşayan kişilerin derhal bir sağlık kuruluşuna başvurarak kalp elektrosu (EKG) çektirmesini önerdi. “Çarpıntı anında çekilen EKG ile aritminin türü belirlenebilir. Eğer EKG çekilememişse ritim holter tetkikinin yapılması önemlidir.” dedi.
Aritmi Tedavi Seçenekleri