Almanya’nın en üst düzey askeri yetkilisi Orgeneral Carsten Breuer, WELT gazetesine verdiği röportajda, Rusya’nın personel ve askeri teçhizat sayısındaki hızlı artışın “bariz bir tehdit” oluşturduğunu ifade etti. Breuer, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in amacının NATO’yu “yok etmek” olduğunu öne sürdü.
KRİTİK HEDEF: 2029
Genelkurmay Başkanı Breuer, Almanya’nın bu tehdide karşı koyabilmesi için 2029 yılını bir “hedef yıl” olarak belirledi. Breuer, Alman Silahlı Kuvvetleri’nin (Bundeswehr) muharebe hazırlığını en üst düzeye çıkarmak amacıyla yoğun bir çaba içerisinde olduklarını belirterek, “Şu anki en büyük zorluk, birliklerin muharebe hazırlığını hızla sağlamak ve bunu piyasada mevcut tüm imkanlarla yapmak zorundayım.” ifadesinde bulundu.
‘RUS ORDUSU DEVASA BOYUTLARA ULAŞIYOR’
Orgeneral Breuer, Rus ordusunun Ukrayna’daki savaş öncesine göre iki katına çıkarak 1.5 milyon askere ulaşmasını beklediğini belirtti. Kendisi, her yıl yaklaşık 1500 savaş tankının ya yeniden üretildiğini ya da depolardan çıkarılıp onarıldığını ve cephaneliklerin hızla doldurulduğunu ifade etti. Bu durumun, Rusya’nın 2029 itibarıyla NATO topraklarına karşı büyük ölçekli, konvansiyonel bir saldırı gerçekleştirme kapasitesine sahip olacağı anlamına geldiğini söyledi.

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Metin Gürak, Salı günü Alman general Breuer’i ağırladı. AA
‘HEDEFİ NATO’YU BİTİRMEK’
Breuer, Rusya Devlet Başkanı Putin’in nihai hedefinin sadece toprak kazanmak olmadığını, aynı zamanda NATO’yu bir ittifak olarak zayıflatmak ve yok etmek, Batılı toplum modelini itibarsızlaştırmak olduğunu da sözlerine ekledi. Bu bağlamda, Almanya ve diğer NATO müttefiklerinin bu tehdide karşı birlik içinde hareket etmesi ve savunma kapasitelerini güçlendirmesi gerektiğinin altını çizdi.
‘ABD’YE GÜVENİLİR Mİ?’ SORUSU
Almanya Genelkurmay Başkanı Breuer, yeni ABD Başkanı Donald Trump’ın olası NATO politikalarıyla ilgili endişelere rağmen, Amerika Birleşik Devletleri’nin ittifaka olan bağlılığının sürdüğüne inandığını dile getirdi. ABD’deki mevkidaşlarıyla yaptığı görüşmelerde, NATO’dan uzaklaşma yönünde herhangi bir izlenim edinmediğini vurgulayan Breuer, Amerikan silahlanma iş birliklerine bağlı kalacaklarını söyledi. Baltık ülkelerine yönelik olası bir Rus saldırısı durumunda ABD’ye güvenip güvenilemeyeceği sorusuna ise Breuer, “Evet, kesinlikle,” yanıtını verdi.