1. Haberler
  2. EKONOMİ
  3. Almanya’da Ekonomik Belirsizlikte Rekor Yükseliş!

Almanya’da Ekonomik Belirsizlikte Rekor Yükseliş!

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Alman Şirketlerinde Artan Belirsizlik

Ekonomi Araştırma Enstitüsü (Ifo), 2024 yılı nisan ayına dair Alman şirketlerine yönelik “belirsizlik” anketinin sonuçlarını kamuoyuyla paylaştı. Ifo’nun elde ettiği verilere göre, Almanya’da nisan ayı içerisinde ankete katılan şirketlerin yüzde 28,3’ü kendi faaliyetleri ile ilgili gelişmeleri tahmin etmekte zorlandığını ifade etti. Bu oran, bir önceki aya göre (mart ayında yüzde 24,8) belirgin bir artış göstererek Kasım 2022 tarihinden bu yana en yüksek seviyeye ulaştı.

Ifo’nun yaptığı açıklamaya göre, şirketlerin verdiği yanıtlar, ekonomik belirsizliğin bir göstergesi olarak değerlendiriliyor. Anket sonuçları, hemen hemen tüm sektörlerde şirketlerin kendi gelişimlerini tahmin etme konusunda daha fazla zorluk yaşadığını ortaya koyuyor. Ifo Anketler Merkezi Müdürü Klaus Wohlrabe, bu durumu değerlendirirken, şirketlerin geleceği konusunda giderek daha fazla karanlıkta kaldığını belirtti. Wohlrabe, bu belirsizliğin temel nedeninin ABD ile artan gümrük vergisi anlaşmazlığı olduğunu vurguladı. Yeni hükümetin müzakere ettiği altyapı ve savunma yatırımları gibi olumlu teşviklerin ise bu durumu telafi etmekte yetersiz kaldığını söyledi. Şirketlerin en büyük ihtiyacının öngörülebilirlik olduğunu ifade eden Wohlrabe, belirsizliğin uzaması durumunda yatırımların ve yeni işe alımların da ertelenme olasılığının arttığını aktardı.

İmalat Sektöründeki Kayıplar

Ifo’ya göre, ekonomik belirsizlik durumu özellikle imalat sektöründe belirgin bir artış gösterdi. Bu sektörde belirsizlik oranı, 11 puan artışla yüzde 38,7’ye ulaştı. Elektrik ve otomotiv sektörlerindeki belirsizlik oranları yüzde 45’in üzerine çıkarken, hizmet sektöründeki belirsizlik oranı ise yüzde 21,6’da kaldı. İnşaat sektöründe ise altyapı paketinin etkisiyle belirsizlik, nisanda yüzde 26,3’ten yüzde 23,2’ye geriledi.

Bu bağlamda, belirsizlik durumu, Ifo’nun aylık İş Ortamı Güven Endeksi’nin bir bileşeni olarak dikkate alınıyor. Ankete katılan şirketlere gelecekteki iş durumlarını tahmin etmenin ne kadar kolay ya da zor olduğu soruluyor. Cevap seçenekleri arasında “kolay, oldukça kolay, oldukça zor veya zor” bulunuyor. “Zor” yanıtını veren şirketler, algılanan belirsizliğin doğrudan bir göstergesi olarak kabul ediliyor.

Ekonomik Büyümede Zorluklar

Bir yandan, artan tarife savaşları ve ABD Başkanı Donald Trump’ın bazı açıklamaları, küresel ticaret üzerindeki olumsuz etkilere dair kaygıları arttırdı. Çoğu analistin bildirdiğine göre, Trump’ın uyguladığı gümrük vergisi politikaları, Alman ekonomisinin büyümesinde “özel risk” olarak değerlendiriliyor. Öte yandan, Almanya’nın, bölgedeki diğer ülkelere kıyasla daha yüksek oranda imalat sektörüne bağımlı olması, üretim alanındaki zayıflığın ekonomisini kırılgan bir hale getirdiğini gösteriyor.

Alman ekonomisi, 2024 yılının tamamında bir önceki yıla göre yüzde 0,2 oranında küçülme yaşadı. Bu durum, Çin ile artan rekabet ve içsel yapısal sorunların etkisiyle gerçekleşti. Ekonomi, 2023’te de yüzde 0,3 oranında daralmıştı. Almanya, son iki yıldır büyüme kaydedemeyen tek G7 ülkesi konumunda bulunuyor. Hükümet, 24 Nisan’da bu yıl için öngörülen büyüme beklentisini, Trump’ın politikalarının küresel ticaret üzerindeki

Almanya’da Ekonomik Belirsizlikte Rekor Yükseliş!
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Farket Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!