Medikal Onkolog Doç. Dr. Gürbüz Görümlü, alkol tüketiminin sağlık üzerindeki olumsuz etkilerine dikkat çekerek, bu maddeyi aşırı miktarda tüketmenin bağırsak bakterilerini değiştirdiğini ve bu sürecin kanserlerin büyümesine ve yayılmasına katkıda bulunduğunu ifade etti. Görümlü, “Aşırı alkol tüketiminin yemek borusu, baş ve boyun bölgesi, meme, kalın barsak, karaciğer ve mide kanserlerine yakalanma riskini artırdığını belirtiyor. Ancak, insanların yarısından fazlasının alkolün kanser riski üzerindeki etkisini bilmemesi oldukça endişe verici” diye konuştu.
Doç. Dr. Görümlü, alkolün bağırsak mikrobiyatası üzerindeki olumsuz etkilerinin yanı sıra kanserle olan ilişkisini vurgulayarak, haftada birden fazla alkol tüketenlerin “aşırı alkol tüketicisi” olarak değerlendirildiğini ifade etti. Kadınlar günde 1, haftada toplam 7 kadeh alkol tükettiğinde aşırı bir durum söz konusu, erkekler ise günde 2, haftada toplam 14 kadeh tüketiyorsa, bu rakamlar araştırmalara göre belirgin risk artışı ile ilişkilendiriliyor.
6 FARKLI KANSER TÜRÜNE YAKALANMA RİSKİ!
Son yıllarda bilim insanları, ölçülü içki içmenin sağlık için faydalı olabileceği düşüncesini sorgulamaya başladılar. Doç. Dr. Görümlü, alkolün altı farklı kanser türü ile olan ilişkisini ortaya koyarak, tüketicilerin çoğunun bu durumu yeterince bilmediğini söyledi.
KALIN BARSAK VE MEME KANSERİ GİDEREK ARTIYOR
Amerikan Kanser Araştırmaları Derneği (AACR) tarafından yayımlanan 2024 kanser ilerleme raporuna göre, son on yılda 50 yaşın altındaki yetişkinlerde meme ve kalın barsak kanserinin görülme sıklığında artışlar yaşandığı ortaya kondu. Doç. Dr. Görümlü, alkol kullanımının bu artıştaki önemli nedenlerden biri olduğunu belirtti.
ENDİŞE VERİCİ ARTIŞ
Yeni kanser ilaçlarının geliştirilmesi ve genel yaşam kalitesinin artırılmasına yönelik çalışmaların son yıllarda arttığına dikkati çeken Dr. Görümlü, kanserle ilgili ölüm oranlarının düşmesine rağmen bazı kanser türlerinin görülme sıklığının neden arttığını anlamanın zor olduğunu ifade etti. Özellikle genç yetişkinlerde görülen kolorektal kanser vakalarında endişe verici bir artış gözlemleniyor.
BİLİMSEL ÇALIŞMA YAPILDI
Amerikan Cerrahi Derneği tarafından gerçekleştirilen bilimsel bir çalışmada, 135 binden fazla sağlıklı yetişkinin on yıldan uzun bir süre takip edildiği ve orta düzeyde alkol tüketenlerin, az tüketenlere göre kalp hastalıkları riskinde herhangi bir avantaj sağlanamadığı gösterildi. Ayrıca, hem orta düzeyde hem de az alkol tüketen bireylerde, ara sıra alkol kullanımına kıyasla kansere bağlı ölüm oranlarının daha yüksek olduğu bulundu.
‘KIRMIZI ŞARAP KALBE FAYDALIDIR’ EFSANESİ
Kırmızı şarabın kalp sağlığına fayd