Son dönemlerde tarım ve ormancılık sektöründe gerçekleştirilen önemli bir etkinlik, Tarım ve Ormancılık Bakan Yardımcısı Dr. Ahmet Bağcı, Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcıları Zekeriya Coştu ile Oruç Baba İnan, akademisyenler ve sektör temsilcilerinin katılımıyla gerçekleştirildi. Bu etkinlikte, bakan yardımcıları, kamu kurumlarında yürütülen çalışmalardan ve önümüzdeki süreçte hayata geçirecekleri projelerden bahsetti. Etkinlik, katılımcıların görüş alışverişinde bulunduğu sohbet ortamının ardından hatıra fotoğrafı çekilmesi ile sona erdi.
ASİL: AKADEMİ VE SEKTÖR ARASINDA KÖPRÜ OLMAK İSTİYORUZ
Etkinlikte önemli bir konuşma yapan Akademi ve Sektör Yöneticileri İşbirliği Derneği (ASYÖNDER) Başkanı Doğan Asil, akademi ve sektör arasındaki işbirliğinin önemine vurgu yaparak, ‘know-how’ı takip eden değil, ‘know-why’ sürecinde olanların gelecekteki başarıyı elde edeceğini ifade etti. ASYÖNDER olarak, akademi ile sektör arasında köprü kurmayı amaçladıklarını belirten Asil, derneklerinin ana çalışma prensiplerini oluşturacak etki modelini tanıttı. “İlk işbirliği toplantımızı tarım ve gıda alanında gerçekleştirdik. Hem özel sektörün hem de kamunun sektörle ilgili deneyimlerini değerlendirdik. Akademinin üniversiteler aracılığıyla sektöre katkı sağlayabileceği alanları masaya yatırdık. Gelecek dönemde diğer sektörlerin temsilcileri ile de bir araya gelerek işbirlikleri kurma yönünde adımlar atacağız,” şeklinde konuştu.
ÖZERTAN: TARIMDAKİ GORDİON DÜĞÜMÜNÜ ÇÖZMEYİ UMUYORUZ
Etkinlikte bir diğer önemli konuşma, Boğaziçi Üniversitesi’nin Yenilikçi Tarım ve Gıda İşletmeciliği Platformu (Bountarım) Kurucu Üyesi Prof. Dr. Gökhan Özertan tarafından yapıldı. Özertan, çeşitli sektörlerin buluşması ve işbirliklerinin geliştirilmesi açısından bu tür etkinliklerin son derece değerli olduğunu ifade etti. Tarım sektörünü birçok farklı girdi ve çıktıya sahip bir alan olarak değerlendiren Özertan, “Bu durumu, onlarca ipten oluşan bir Gordion düğümüne benzetiyoruz. Bu düğümü birlikte etkin bir şekilde çözmeyi umuyoruz,” dedi.
COŞKUN: SEKTÖR TEMSİLCİLERİ DAHA SIK BULUŞMAK İSTİYOR
BÜYEM (Boğaziçi Üniversitesi Yaşamboyu Eğitim Merkezi) Başkanı ve Boğaziçi Üniversitesi İşletme Bölümü Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Ali Coşkun, akademi ve kamu temsilcileri ile daha sık bir araya gelmek istediklerini belirtti. Üniversite olarak, BÜYEM, TÜBİTAK Teknoloji Transfer Ofisi’nin yanı sıra çeşitli uygulama ve araştırma merkezleri aracılığıyla akademi, kamu ve özel sektör iş birliklerine yönelik yürütülecek projeleri önemsediklerini ifade etti. Coşkun, bu model çerçevesinde etkin işbirlikleri kurma çabalarında kararlılıklarını sürdüreceklerinin altını çizdi.