Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) Bağcılar 8. Olağan İlçe Kongresi, İstanbul Bağcılar’da bulunan Göztepe Spor Kompleksi’nde gerçekleştirildi. Kongreye Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, video mesaj ile katıldı. Burada konuşan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, partinin Türkiye’yi üretim gücü haline getiren siyasi yapı olduğunu vurguladı.
Bakan Kacır, şu ifadeleri kullandı:
“Türkiye, Avrupa’da beyaz eşyadan güneş panellerine, ticari araçlardan demirciliğe, çimentoya kadar birçok alanda lider konuma geldi. Biz AK Parti’yiz; istihdamı 21 milyondan 33 milyona çıkararak Türkiye’nin ekmeğini büyüten, refah seviyesini artıran kadroyuz. Biz AK Parti’yiz; Türkiye’yi hayallerine, hedeflerine ulaştıran Allah’a şükürler olsun biziz. 20. yüzyılda dünyanın dört bir yanındaki ülkeler uçaklar ve helikopterler üretirken, bu millet ‘biz de uçak üretelim, biz de helikopter üretelim’ derken, Türkiye’yi geleceğe taşıyacak projeler birçok engellemeye maruz kaldı.”
Kacır, Türkiye’nin havacılık tarihine vurgu yaparak, “Vecihi Hürkuş adında bir kahraman vardı. 90 yıl önce bu topraklarda uçak üretti. Hürkuş, millet meclisimizin takdirini kazanan bir İstiklal Savaşı kahramanıydı. Uçakları üretirken, uçaklarının sertifikası olmadığı için engellemelere maruz kaldı. Şu an biz Teknofest’ler düzenleyerek Türk gençliğiyle yeni bir gelecek inşa ediyoruz” dedi.
“Ne uçak üretebilirsin, ne uçak ihraç edebilirsin” dediler
Bakan Kacır, Nuri Demirağ’ın Türk milletini temsil eden “Gök Şenlikleri” organizasyonuyla metal gövdeli yerli uçakları tanıttığını belirtti. Kacır, Demirağ’ın uçak üretmeleri için mühendisler ve teknisyenler yetiştirmeye çalıştığını, fakat gerekli desteklerin verilmediğini ifade etti. “Sivaslı Nuri Demirağ, iki şehirde gök okullarını açtı ancak bu projeler de engellendi. Demirağ, ‘Eğer siz almayacaksanız ben dışarıya uçaklarımı satayım’ dedi ama buna da izin verilmedi” diye belirtti.
Kacır, ayrıca 1941 yılında Ankara Etimesgut’ta bir uçak fabrikası kurulduğunu ve bu fabrikanın dokuz yıl faaliyet gösterdiğini söyledi. 1949 yılında 950 kişinin çalıştığı bu fabrikada dönemin siyasi iktidarının etkisinde kaldığını ve dış baskılarla fabrikanın kapatıldığını dile getirdi. Kacır, “O dönemde Türkiye’nin uçak üretemeyeceği ve yalnızca basit tarım makineleri üretebilecek bir ülke olduğuna dair argümanlar ortaya atılmıştır” dedi.
“Roketlerimizin menzillerini uzatacağız, hızlarını artıracağız”
Bakan Kacır, Devrim otomobilinin milli bir rüya olduğunu belirterek bu projedeki engelleri de dile getirdi. “Almanya’nın, Kore’nin, Japonya’nın ve diğer ülkelerin otomobil markaları varken, Türk milletinin neden otomobili olmayacak diye düşündüğünü hatırlıyorum. 1960’larda Türk mühendisleri Devrim otomobilini üretti ama bunun önünü kesmek amacıyla akaryakıt koymadılar. Ertesi gün gazetelerin manşetleri