Radyoloji Uzman Hekimi Dr. Semih Tanrıverdi, ağız kanserinin genellikle alt dudak, ağız tabanı, dil, bademcikler ve tükürük bezlerinin arkasında görüldüğünü vurguladı. Dr. Tanrıverdi, “Ağız kanserleri çoğunlukla çok katlı yassı epitelyum hücrelerinden kaynaklanıyor ve baş-boyun bölgesindeki en yaygın kanser türlerinden biri” ifadesini kullandı.
“Ağız Kanseri Erkeklerde 2 Kat Daha Fazla Görülüyor”
Uzman hekim, ağız kanserinin, erkeklerde kadınlara oranla iki kat daha fazla görüldüğünü belirterek, düzenli doktor ve diş hekimi muayenelerinin erken teşhis için hayati önem taşıdığını ifade etti. Özellikle erkek bireyleri bu konuda uyararak, sağlık kontrollerinin ihmal edilmemesi gerektiğini vurguladı.
Alkol Tüketimi Riski Artırıyor
Ağız kanseri riskinin en önemli sebeplerinden biri olan tütün ve alkol kullanımı üzerine de önemli açıklamalarda bulunan Tanrıverdi, “Ağız kanseri vakalarının yüzde 90’ı sigara ve diğer tütün ürünlerini kullanan bireylerde görülüyor. Ayrıca alkol alışkanlığı da bu riski ciddi şekilde artırıyor.” şeklinde konuştu. Alkol tüketiminin, ağız kanseri riskini doğrudan etkilediğini ve tüketim miktarı arttıkça riskin de büyüdüğünü bildirdi. Ayrıca güneş ışınları, ailede kanser öyküsü ve kronik yaralar gibi diğer risk faktörlerine de dikkat çekti.
Belirtileri Göz Ardı Etmeyin
Ağız kanserinin erken belirtilerinin çoğu zaman göz ardı edildiğini söyleyen Dr. Tanrıverdi, ağız içinde geçmeyen yaraların, dudakta veya ağız tabanında oluşan beyaz, kırmızı ya da karışık lekelerin önemli semptomlar olduğunu belirtti. Bu beyaz lekelerin “lökoplaki” ve kırmızı lekelerin “eritroplaki” olarak adlandırıldığını, eritroplaki olanların kanserleşme riskinin daha yüksek olduğunu ifade etti. Ayrıca ağız kokusu, çiğneme güçlüğü ve kilo kaybı gibi belirtilerin de görüldüğünde derhal bir uzmana başvurulması gerektiğini vurguladı; erken teşhisin tedavi sürecini kolaylaştıracağını sözlerine ekledi.
Kanserden Korunmanın Yolları
Dr. Semih Tanrıverdi, ağız kanserinden korunmak için sigara ve alkol kullanımından kaçınmanın son derece önemli olduğunu belirtti. Tütün ve alkolün bu hastalığın en büyük tetikleyicileri olduğunu ifade eden uzman hekim, düzenli doktor ve diş hekimi kontrollerinin ihmal edilmemesi gerektiğinin altını çizdi. Erken teşhis ile tedavi sürecinin daha verimli olacağını ve hastalığın ilerlemesini önleyebileceğini belirtti.