Güvenlik görevlileri, Pekin’deki ABD Büyükelçiliği önünde nöbet tutuyor. AP
Associated Press (AP) haber ajansının edindiği bilgilere göre, ABD hükümeti, Çin’deki Amerikan devlet görevlileri ile aile üyeleri ve güvenlik iznine sahip taşeronların, Çin vatandaşlarıyla romantik veya cinsel ilişki kurmasını yasakladı. İlgili dört kaynak, yeni politikanın, Ocak ayında ABD’nin eski Pekin Büyükelçisi Nicholas Burns tarafından yürürlüğe konduğunu bildirdi. Yetkililer, AP’ye isim vermeden yapılan açıklamalarda bulundu.
Bazı ABD kurumlarının bu konudaki kuralları zaten oldukça katı olmasına rağmen, bu denli kapsamlı bir ‘ilişkiden kaçınma’ (non-fraternization) politikasının uygulanması, Soğuk Savaş’tan bu yana örneğine rastlanmamış bir durum. Habere göre, diğer ülkelerde görev yapan Amerikalı diplomatların yerel halkla flört etmesi ve hatta evlenmesi alışılmadık bir durum değil.
Geçen yaz, ABD personelinin Pekin Büyükelçiliği ve Çin’deki beş konsoloslukta Çin vatandaşlarıyla ‘romantik veya cinsel ilişki’ kurmasını yasaklayan daha sınırlı bir versiyon uygulanmıştı. Ancak Ocak ayında, Burns bu yasağı genişleterek, Çin’de herhangi bir Çin vatandaşıyla romantik veya cinsel ilişki kurmayı tamamen yasakladı. AP, yeni politikanın ‘romantik veya cinsel ilişki’ ifadesinin nasıl tanımlandığını belirleyemedi.
TÜM DİPLOMATİK MİSYONLARI KAPSIYOR
Yeni politika, Pekin’deki büyükelçilik ve Guangzhou, Şanghay, Şenyang ve Wuhan’daki konsoloslukların yanı sıra yarı özerk Hong Kong’daki ABD konsolosluğunu da kapsıyor. Ancak, Çin dışında görev yapan ABD personeli için geçerli değil. Politikanın tek istisnası, önceden Çin vatandaşlarıyla ilişkisi olan ABD personeli. Bu kişiler muafiyet başvurusu yapabiliyor ve muafiyet talebi reddedilirse, ilişkilerini sona erdirmek veya görevlerinden ayrılmak zorundalar. Politika ihlal edenler ise derhal Çin’den ayrılmak zorunda kalacak.
Politikanın, Ocak ayında Çin’deki ABD personeline hem sözlü hem de elektronik olarak bildirildiği ancak kamuoyuna açıklanmadığı belirtildi. ABD Dışişleri Bakanlığı, iç meselelere dair yorum yapmadığını ifade etti. Ulusal Güvenlik Konseyi ise soruları Dışişleri Bakanlığına yönlendirdi. Eski büyükelçi Burns, AP’nin şubat ayında gönderdiği muhtemel taleplere henüz yanıt vermedi.
SOĞUK SAVAŞ DÖNEMİNDEN
Dünya genelinde istihbarat servisleri, çekici erkek ve kadınları hassas bilgilere ulaşmak için kullanma yöntemini uzun süredir benimsemiş durumda; bu durum, özellikle Soğuk Savaş döneminde yaygın bir uygulama haline gelmişti. ABD Dışişleri Bakanlığı ve Çin’deki diğer devlet kurumları, Amerikalı personelin kişisel ilişkileri hakkında katı bildirim gereklilikleri uyguluyor. Aynı durum, yüksek istihbarat tehdidi olarak görülen Rusya veya Küba için de geçerli.
Gizliliği kaldırılmış Dışişleri Bakanlığı belgelerine göre, 1987 yılında bir ABD Deniz Piyadesi’nin bir Sovyet ajanı tarafından baştan çıkarılmasının ardından, Doğu Bloku ve Çin’de görev yapan personelin yerel halkla arkadaşlık ve flört etmesi yasaklanmıştı. Ancak, bu tür kısıtlamalar, 1991’de Sovyetler Birliği’nin çöküşünden sonra gevşetildi.
Çin’de ise uzun yıllardır kapsamlı bir ilişki yasağı uygulanmamıştı. Ocak ayındaki yeni yasaktan önce, ABD personelinin Çin vatandaşlarıyla herhangi bir yakın teması amirlerine bild