Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, ABD yönetiminin 2 Nisan 2023 tarihinde açıkladığı yeni tarife oranlarının ülkenin gümrük vergilerini 1909’dan bu yana en yüksek seviyeye çıkardığını belirtti. Fitch’in raporuna göre, ABD’nin bu kararı “Kurtuluş Günü” olarak adlandırılmış ve gümrük vergisi oranları %10 olarak belirlenmiştir. Ayrıca, ABD’nin 57 ticaret partneri için daha yüksek tarife oranları da uygulanacaktır. Bu durum, Fitch’in geçtiğimiz ay yayımladığı “Küresel Ekonomik Görünüm” raporunda öngörülen oranların çok üzerinde bir artış olduğunu ortaya koymaktadır.
Ayrıca, Fitch açıklamasında, söz konusu değişikliklerin ABD’nin toplam tarife oranını yaklaşık %25’e çıkaracağını ve bu oranın Mart 2023’teki %18’lik beklentiyi önemli ölçüde aştığını vurgulamaktadır. Bu da, tarihteki en yüksek gümrük vergi oranları arasında yerini alacak. Fitch ayrıca, 2025 yılı itibarıyla ABD ekonomisinin büyümesinin beklenenden daha yavaş olacağına dikkat çekti; bu büyüme oranının ise daha önce öngörülen %1,7’den daha düşük olacağı öngörülmektedir.
Fitch, ABD’de tüketici güveni göstergelerinin hisse senedi piyasasında yaşanan dalgalanmalar nedeniyle önemli ölçüde zayıfladığını da aktardı. İlgili açıklamada, ülke genelinde yılın ilk iki ayında tüketici harcamalarının büyümesinin yavaşladığı belirtildi. Tüm bu veriler ışığında, büyüme beklentilerinin kötüleştiğine dair işaretler ortaya çıkmaktadır.
BÜYÜME BEKLENTİLERİ KÖTÜLEŞTİ
Fitch’in açıklamasında, yeni tarifelerin ABD’de tüketici fiyatlarının artışına ve şirket kârlarının düşmesine neden olacağı ifade edilmiştir. Yüksek fiyatların reel ücretleri baskılayarak tüketici harcamalarını olumsuz etkileyeceği, bunun yanı sıra düşük kârlar ve belirsizliklerin iş yatırımlarını da olumsuz etkileyeceği belirtilmektedir. Bu bağlamda, ABD hane halkının orta vadeli enflasyon beklentilerinde son dönemde büyük bir artış yaşandığı vurgulanmıştır. Tarife artışlarının mal fiyatları üzerindeki yukarı yönlü baskısının, ABD Merkez Bankası’nın (Fed) faiz indirimleri konusunda daha temkinli olmasına neden olacağı öngörülmektedir. Bu etkilerin, ABD şirketlerinin yurtdışındaki rekabet karşısında elde edebilecekleri faydalardan daha ağır basacağı düşünülüyor.
Dünyanın geri kalanındaki büyüme beklentileri özellikle Asya’da kötüleşirken, ticaret savaşı risklerinin arttığı belirtilmektedir. Fitch, bazı hükümetlerin ABD ile daha iyi ikili tarife anlaşmaları müzakere etme olanağı bulabileceğini aktarırken, diğer yandan ana ticaret ortaklarının misilleme yapma olasılığının yüksek olduğunu belirtiyor. Böylece ABD’nin misilleme yapan ülkelere yönelik gümrük vergilerini daha da artırması olasılığı, gerilimin tırmanma riskini artırmaktadır.