Avrupa Birliği (AB), Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) çelik ve alüminyum ithalatına yönelik uyguladığı tarifelere karşı aldığı tedbirleri 90 gün süreyle askıya alacağını duyurdu. Bu açıklama, AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen’in sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda yer aldı. Von der Leyen, ABD Başkanı Donald Trump’ın diğer ticaret ortakları için ek tarifeleri 90 gün boyunca durdurduğunu belirtmesinin ardından, AB’nin de benzer bir yaklaşım benimsediğini ifade etti.
Ursula von der Leyen, “Tarifeler konusundaki açıklamalarını dikkate alıyoruz ve müzakerelere bir şans vermek istiyoruz.” diyerek, AB’nin bu süreçte üye ülkelerinden güçlü destek aldığını vurguladı. Von der Leyen, AB’nin karşı önlemlerinin kabulünü tamamladığını, ancak 90 gün süreyle bu tedbirleri askıya alacaklarını açıkladı. Bununla birlikte, müzakerelerin tatmin edici sonuçlar doğurmaması halinde, karşı tedbirlerin derhal devreye gireceğini ve alternatif seçeneklerin masada olduğunu ifade etti.
ABD Başkanı Trump, TruthSocial hesabından yaptığı açıklamalarda, Çin menşeli ürünlere uygulanan gümrük vergisinin derhal geçerli olmak üzere yüzde 125’e yükseltildiğini duyurdu. Trump, bu durumun, ABD ve diğer ülkeleri istismar eden Çin’in artık kabul edilemez şekilde hareket ettiğinin bir işareti olduğunu vurguladı. Ayrıca, 75’ten fazla ülkenin temsilcisiyle gümrük tarifeleri hakkında müzakereler yürütme isteğinde bulunduğunu belirten Trump, Amerika’ya misilleme yapmayan bu ülkelere iyi niyet göstergesi olarak ek tarifeleri 90 gün boyunca durdurma kararı aldığını açıkladı. Bu süre içerisinde karşılıklı tarife oranının alt limitinin ise yüzde 10 olarak uygulanacağını ifade etti.
Diğer yandan, AB üyesi ülkeler, ABD’nin çelik ve alüminyuma uyguladığı yüzde 25’lik tarife nedeniyle ilk karşı önlemlere haftaya başlamaya karar verdi. Avrupa Komisyonu tarafından yapılan açıklamada, bu tedbirin, ABD’nin AB’den çelik ve alüminyum ithalatına uyguladığı gümrük vergisine yönelik bir yanıt olduğu belirtildi. Açıklamada, ABD’nin uyguladığı gümrük vergilerinin hem haksız hem de zararlı olduğu, bu durumun her iki tarafı ve küresel ekonomiyi olumsuz etkilediği kaydedildi.
AB’nin, ABD ile dengeli ve karşılıklı olarak fayda sağlayan bir müzakere süreci ile sonuç almayı tercih ettiğini belirten komisyon, karşı tedbirlerin 15 Nisan 2023 tarihinden itibaren geçerli olacağını bildirdi. Bu durum, AB’nin ticaret politikalarındaki kararlılığını ve müzakerelere olan bağlılığını ortaya koymaktadır.