Diş tedavisinde hipnoz yöntemi, gelişen tıp teknolojileri sayesinde, özellikle diş hekimi korkusu yaşayan hastalar için ön plana çıkmaya başladı. Bu yöntem, gerek özel hastanelerde, gerekse kamu kurumlarında uygulanıyor. Türkiye’de Sağlık Bakanlığı bünyesinde ilk kez, Ankara’daki Etimesgut Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi’nde hayata geçirilen hipnoz uygulaması, diş hekimi korkusu olan hastalar için umut veriyor. Başhekim diş hekimi Asuman Mermerci liderliğinde gerçekleştirilen bu yenilikçi tedavi yöntemi, anestezik maddelere alerjisi olan hastalar için de büyük bir alternatif sunmakta. Tedavi süreci, hastaların hipnoz yöntemi ile korkularının azaltılmasıyla başlıyor ve ardından gerekli diş tedavisi uygulanıyor.
‘HİPNOZ, ALTERNATİF TEDAVİDİR’
Başhekim Asuman Mermerci, hipnozun tanım olarak telkine dayalı bir sistem olduğunu belirtirken, “Hipnoz, yarı uyku ve yarı uyanıklık durumu olarak bilinmektedir. Ancak bunun ötesinde bilinçaltına açılan bir kapıdır.” diye ekliyor. Mermerci, hipnozun, diş hekimi korkusu, diş sıkma problemi gibi sorunları olan hastalar için kullanıldığını vurguluyor. Özellikle çocuk hastalarda bu yöntemin sıklıkla tercih edildiğini belirten Mermerci, diş hekimi korkusu yüksek olan çocukların çoğu zaman genel anesteziye yönlendirildiğini fakat hipnozun bu duruma alternatif bir çözüm sunduğunu ifade ediyor.
‘HİPNOZ HALİNDE HAYALİ TEDAVİ’
Mermerci, bazı çocukların diş tedavisi için koltuğa oturmakta dahi zorlandığını belirtirken, “Öncelikle onlara oyun oynama teklifinde bulunuyoruz. Küçük oyuncaklarla hipnoterapi uygulaması yapıyoruz.” diyor. Çocuklarda diş hekimi korkusunu aşmanın en önemli hedef olduğunu ve bunu sağladıktan sonra sanal bir diş tedavisi uygulandığını belirtiyor. Bu işlem sırasında hastaların tepkileri dikkatlice izleniyor. Hipnoz altında hayali bir tedavi uygulandıktan sonra gerçek tedavi sürecine geçiliyor. Ayrıca, yalnızca çocuklarda değil, yetişkinlerde de dental fobi sıklıkla görülmekte. Bazı hastalar ileri yaşlarda bile diş koltuğuna oturamamışken, hipnoz sayesinde bu sorunları aşabiliyorlar.
‘BAŞARISIZ BİR VAKAMIZ OLMADI’
Mermerci, dental fobinin yaygınlığının beklenenden çok daha fazla olduğunu ve dünya genelinde her altı kişiden birinin böyle bir fobiye sahip olduğunu ifade ediyor. Bu durumun hastaların tedavi süreçlerini olumsuz etkilediğini vurgulayan Mermerci, “Daha basit bir dolgu tedavisi için bile hastaların kendini geri çekmesiyle birlikte diş çürüğü ilerleyebiliyor.” diyerek, hipnozun bu sorunları ortadan kaldırarak hastaların tedaviye gelmelerini kolaylaştırdığına dikkat çekiyor. Ayrıca, hipnoz uygulamalarının başarısı hakkında bilgi veren Mermerci, kendi kliniklerinde hayata geçirilen yöntemde şimdiye