1. Haberler
  2. EKONOMİ
  3. Türkiye, Maden Zenginliğiyle Dünyada Öne Çıkıyor!

Türkiye, Maden Zenginliğiyle Dünyada Öne Çıkıyor!

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Türkiye Maden Zirvesi’nde konuşma yapan Bayraktar, dünya genelinde keşfedilen yaklaşık 90 çeşit madenden 70’inin Türkiye’de bulunduğunu belirtti. Türkiye’nin maden çeşitliliği açısından dünya sıralamasında 7. sırada yer aldığını vurgulayan Bayraktar, bor, soda külü, alçı taşı ve krom alanlarında ise ilk 5’te bulunduklarını ifade etti. Bu durumun, Türkiye’yi ve madencilik sektörünü uluslararası alanda önemli bir merkez haline getirdiğini belirtti.

2023 yılı itibarıyla madencilik sektörünün toplam ekonomik büyüklüğünün 270 milyar lira seviyesine ulaştığını kaydetti. Geçmiş yıl madencilik sektörünün 5 milyar 748 milyon dolar ihracat gerçekleştirerek ekonomiye ciddi katkılar sağladığını belirten Bayraktar, bu yılın ilk 11 ayında maden ihracatının 5,5 milyar dolara ulaştığını ve yıl sonuna kadar 6 milyar doları aşacağını öngördüğünü açıkladı. Son 22 yıl içinde sektörün Gayri Safi Yurt İçi Hasıla içindeki payını binde 6’dan yüzde 1,4’e çıkardıklarını fakat bu rakamın Türkiye için yetersiz olduğunu ifade ederek nihai hedefin bu oranı yüzde 5’e yükseltmek olduğunu aktardı.

Bayraktar, ekonomik büyüklüğün artırılması için yatırım, üretim, istihdam ve ihracatın artırılması gerektiğini ifade etti. Ülkenin zengin kaynaklarını katma değerli ürünlere dönüştürerek ekonomiye kazandıracaklarını ve Türkiye’yi madencilik alanında net ihracatçı konumuna getireceklerini vurguladı. Ayrıca, sektörün önemli bir dönüşüm sürecinden geçtiğini ve sürdürülebilirliğin bir zorunluluk haline geldiğini söyledi.

Artan sondaj ve arama çalışmalarıyla yeni maden yatakları keşfedildi

Bayraktar, özellikle son yıllarda artan sondaj ve arama çalışmaları sonucunda yeni maden yatakları keşfettiklerini belirtti. Özellikle Orta ve Batı Karadeniz bölgesinde önemli bakır rezervlerine ulaştıklarını ifade eden Bayraktar, molibden, bakır, altın ve kritik mineralleri barındıran yeni maden sahalarının Türkiye’nin zengin potansiyelini ortaya koyduğunu belirtti. Yurt dışındaki arama çalışmalarına da değinen Bayraktar, Nijer’de yapılacak altın arama projeleriyle 2025’te ilk üretime başlamayı planladıklarını kaydetti.

Türkiye, bor madeninde küresel pazar liderliğini sürdürüyor

Bakan Bayraktar, Türkiye’nin bor madeninde dünya rezervlerinin yüzde 73’üne sahip olduğunu ve bu alanda yüzde 60’ın üzerinde küresel pazar payına sahip olduğunu belirtti. 2024 yılı için 2,5 milyon ton bor ürünleri satışı hedeflediklerini ifade eden Bayraktar, bunun yüzde 97’sinin ihracat olacağını öngördüğünü söyledi. Ayrıca, boru katma değerli hale getirerek farklı ürünler halinde satmayı hedeflediklerini açıkladı. Bu bağlamda, Balıkesir Bandırma’da bor karbür üretimi için yıllık 1000 ton kapasiteli bir tesisin üretime devam ettiğini söyledi.

Yenilenebilir enerji, elektrik depolama ve savunma sanayi gibi alanlarda kritik maden kullanımının arttığını belirten Bayraktar, ‘Türkiye Kritik ve Stratejik Hammaddeler’ raporunu hazırladıklarını ve bu raporun kamuoyuyla paylaşılacağını duyurdu. Kritik minerallerde ithalat bağımlılığını azaltmayı amaçladıklarını ifade etti.

Bayraktar, yatırım ortamını iyileştirmek için gerekli düzenlemeler yapacaklarını ve izin süreçlerinin kısaltılacağını söyledi. Bir maden sahasının üretime geçebilmesinin en az 13 yıl sürdüğünü vurguladı.

Rehabilitasyon çalışmaları kapsamında büyük adımlar atıldı

Bayraktar, maden alanlarında etkin denetim yapıldığını ve madencilik faaliyetleri sonlandırıldığında bu yerlerin doğaya kazandırıldığını belirtti. 202

Türkiye, Maden Zenginliğiyle Dünyada Öne Çıkıyor!
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Farket Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!