Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Anadolu Ajansı (AA) tarafından düzenlenen ve Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın destek verdiği, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin ev sahipliğinde gerçekleşen “Kocaeli Kent Ekonomileri Zirvesi”nin açılışında önemli açıklamalarda bulundu. “Türkiye Yüzyılında Sanayi ve Teknoloji” temasıyla yapılan zirvede, Kacır, Anadolu’nun dört bir yanına yeni üretim üsleri kurulmakta olduğunu vurguladı.
Kacır, konuşmasında, son 22 yılda ihracatın 36 milyar dolardan 262 milyar dolara yükseldiğini ve bunun sanayinin üreten şehirlerinin öncülüğünde gerçekleştiğini belirtti. Özellikle Kocaeli’nin, sanayi, üretim ve istihdam açısından Türkiye’nin önemli merkezlerinden biri konumunda olduğunu ifade eden Kacır, şehrin otomotiv, metal ve kimya sanayi gibi alanlarda lider konumda bulunduğuna dikkat çekti. Kocaeli’nin, otomotiv ihracatında birinci, kimya, demir-çelik, çimento, cam, seramik ve toprak ürünleri ihracatında ise ilk üçte yer aldığını belirtti.
Bakan Kacır, itibariyle 2002 yılında sadece 8 Organize Sanayi Bölgesi (OSB) bulunan Kocaeli’ye 6 OSB daha kazandırdıklarını duyurdu. OSB’lerde 140 bine yakın istihdam sağladıklarını dile getiren Kacır, düzenlenen teşvik belgeleri ile Kocaeli’nde 833 milyar liralık sabit yatırımların önünün açıldığını ve 141 bin nitelikli istihdam kazandırıldığını aktardı. AR-GE teşvikleri sayesinde Kocaeli’nin üretim ve teknoloji alanındaki liderliğini sürdürdüğünü belirten Kacır, şehrin 136 AR-GE ve 17 tasarım merkezine sahip olduğunu belirtti.
Bilişim Vadisi’nin Türkiye’nin teknoloji geliştirme üssü olarak konumlandırıldığını ve yerli otomobil Togg’un geliştirme süreçlerine ev sahipliği yaptığını vurguladı. Kacır, Türkiye’nin askeri insansız hava aracı (İHA) üretiminde dünya lideri olduğunu, küresel askeri İHA pazarının %70’inin Türk firmalarının elinde bulunduğunu kaydetti. Bu başarıların, savunma sanayisindeki paradigma değişimine ve etkin politikalarına bağlı olduğunu ifade etti.
Bakan Kacır, Türkiye’nin sanayi ve teknoloji alanında büyük bir sıçrama yapabilmesi için yalnızca Togg’un yeterli olmadığını, gelecekte daha etkin sanayi politikalarıyla birçok alanda büyük atılımlar gerçekleştireceklerini söyledi. Gelecek dönemdeki üç büyük öncelikleri arasında katma değerli üretim, yeşil dönüşüm ve dijital dönüşüm olduğunu belirtti. Bu çerçevede, sanayicilerin ihtiyaçlarına uygun destek enstrümanlarını devreye aldıklarını açıkladı.
Kacır ayrıca, 2030 yılına kadar 30 milyar dolarlık teknoloji odaklı yatırımı Türkiye’ye kazandırmayı hedeflediklerini ifade etti. Yeşil ve dijital dönüşüm destekleri kapsamında, işletmelerin dönüşüm ihtiyaçlarını belirleyen yol haritalarını sunmalarını beklediklerini ve bu doğrultuda yatırımları destekleyeceklerini söyledi. Dünya Bankası üzerinden sundukları finansmanların yanı sıra, yeşil dönüşüm yatırımları için de uluslararası finans kuruluşlarıyla anlaşmalar yapıldığını belirtti.
Bakan Kacır, yeni OSB kiralama süreçlerinde stratejik yatırımlar için gerekli düzenlemeleri gerçekleştirdiklerini, bu düzenlemelerle sanayi alanlarında atık yönetimi, dijital dönüşüm gibi projelerin hayata geçirileceğini açıkladı. Kocaeli’nin, güçlü lojistik bağlantıları ve nitelikli insan kaynağıyla yatırım için cazibe merkezi olacağını, bu yıl 153 binden fazla KOBİ ziyaretinde bulunduklarını duyurdu. Ayrıca, Bölgesel Gelişme Ulusal Stratejisi çerçevesinde Kocaeli’nin yüksek teknolojili üretim ve ihracat merkezi olmasını öncelikli hedef olarak belirlediklerini söyledi.
Kocaeli’nin daha fazla katma değer üretmeye ihtiyaç duyduğunu ifade eden Bakan Kacır, yerel paydaşlarla birlikte hem K