Bursa’nın Orhangazi ilçesindeki Hektaş Çiftliği, Yumaklı, Tüm Süt, Et ve Damızlık Sığır Yetiştiricileri Derneği (TÜSEDAD) tarafından düzenlenen “3. Global Farm Summit (Çiftlik Zirvesi)” etkinliğine ev sahipliği yaptı. Etkinliğin açılışında konuşma yapan Bakan Yumaklı, tüm çiftçilere 5 Aralık Dünya Toprak Günü’nün kutlanması gerektiğini vurguladı.
Hayvancılık sektöründe öne çıkan konular arasında et ve süt üretiminin bulunduğunu belirten Yumaklı, Türkiye’nin nüfus büyüklüğü, şehirleşme oranı, turist sayısı ve ihracatın, gıda sektörünün büyümesi açısından önemli bir etken olduğunu dile getirdi. Yumaklı, Türkiye’nin bitkisel ve hayvansal üretim alanında pek çok uygulama gerçekleştirdiğini ve bu süreçte sektöre büyük bir altyapı kazandırdığını ifade etti. 21 yıl boyunca tarımsal üretiminde büyüme gösterdiğini belirten Yumaklı, gelecekte bu sektörün daha da büyümesi gerektiğini, bunun yalnızca bir temenni değil aynı zamanda bir zorunluluk olduğunu aktardı.
Yumaklı, Türkiye’nin geliştirdiği güçlü altyapıyla risk faktörünü başarılı bir şekilde karşıladığını belirtti. Bu güçlü altyapının hayvancılık politikaları, desteklemeler, kırsal kalkınma hibeleri, AR-GE çalışmalar ve regülasyonlar üzerine inşa edildiğini söyledi. Son 22 yılda hayvancılığa 328 milyar lira destek verildiğini ve 2025 yılında 27,6 milyar lira destek verilmesinin planlandığını da ekledi.
Tarım Sigortaları Havuzu’nun (TARSİM) önemine değinen Yumaklı, 2006 yılından bu yana sadece hayvancılık için TARSİM’den yaklaşık 17 milyar lira ödendiğini hatırlattı. Süt verimliliği açısından hedeflerini belirleyen Yumaklı, 3 bin 158 litre olan hayvan başına süt verimini 5 yıl içinde 3 katına çıkarmayı hedeflediklerini, karkas et veriminde ise 380 kilogram hedeflediklerini ifade etti.
“Süt ürünleri mayalarında dışa bağımlılığımız tamamen sona erecek”
Yumaklı, Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğüne (TAGEM) bağlı araştırma enstitülerinde geliştirilen ve patent başvurusu yapılmış olan ilk yoğurt formülasyonunun tanıtılacağını belirtti. Anadolu’nun yerli ve milli yoğurt mayalarından elde edilen bu formülasyonların ticarileşmesinin sağlanacağını vurguladı. Bu süreç tamamlandığında, süt ürünleri mayalarında dışa bağımlılığın sona ereceğini söyledi.
Bakan Yumaklı, Türkiye’nin büyükbaş ve küçükbaş hayvan varlığında Avrupa’da birinci, süt üretiminde Avrupa’da ikinci ve dünya genelinde sekizinci sırada olduğunu bildirdi. Ülkenin gelecek 50 yılının planlarının yapıldığını belirten Yumaklı, yalnızca günün şartlarıyla yetinmenin büyük bir yanılgı olduğunu ve bunun ötesinde bir anlayış ile hareket ettiklerini ifade etti.
Yumaklı, tüm üreticilerin yanında olduklarını vurgulayarak, hayvansal üretimde önceliklerinin yerli imkanlarla üretimi artırmak olduğunu belirtti. Üretim planlamasının öneminin altını çizen Yumaklı, hayvancılık işletmelerinin maliyetlerini düşürme hedeflerinin olduğunu ifade etti. Hayvan hastalıklarıyla mücadele kapsamında kontrollerin artırılacağını da dile getirdi.
AB ülkelerine kanatlı eti ihraç edilecek
Bakan Yumaklı, anaç hayvan sayısını artırmak amacıyla çalışmaların sürdüğünü, kendi besi danalarını üreten işletmelerin teşvik edilmesi için Et ve Süt Kurumu (ESK) ve Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü (TİGEM) arasında bir projenin hayata geçirildiğini açıkladı. Üreticilere uygun maliyetli hayvan temin etmeyi hedeflediklerini belirten Yumaklı, tüketicilerin de uygun