Atakum ilçesinde yaşayan 15 yaşındaki lise öğrencisi Asel Sena Tengiz, tıpta nadir görülen bir hastalığa yakalanarak büyük bir zorlukla karşı karşıya kaldı. Asel, “Spontan bilateral sternoklavikular eklem dislokasyonu” adı verilen bir rahatsızlık nedeniyle, bir yıl önce hiçbir sebep yokken köprücük kemiğinin göğüs kemiğine bağlı olduğu eklemde ve köprücük kemiği ile kürek kemiğini birleştiren eklemde çıkık meydana geldi. Bu durum, Asel’in sosyal yaşamını olumsuz yönde etkileyerek yaşam kalitesini düşürdü. Son çare olarak Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Havza Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezi’ne yönelerek fizik tedavi almaya başladı.
“DÜNYADA TEK VAKA”
Asel Sena Tengiz’in tedavisiyle ilgili olarak OMÜ Tıp Fakültesi Hastanesi Havza Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezi Sorumlu Hekimi Prof. Dr. İlker İlhanlı, Asel’in vakasının dünyada tek olduğunu ifade etti. Dr. İlhanlı, “Hastamız, son 44 yıl içinde dünyada sadece 60 rapor kaydedilmiş olan çok nadir bir hastalığa sahiptir. ‘Köprücük kemiğinin göğüs kemiğine bağlandığı eklemin iki taraflı olarak kendiliğinden çıkığı’ durumu söz konusudur” dedi. 1979 yılından bu yana dünyada kaydedilmiş 60 vaka bulunmasına karşın, Asel’in durumunun özel olduğunu vurguladı.
Prof. Dr. İlhanlı, Asel’in tedavisinin oldukça farklı olup, birçok özel uygulama ile gerçekleştirildiğini kaydetti. “Yalnızca köprücük kemiği ile kürek kemiğini birleştiren eklemde kendiliğinden çıkık meydana gelmiş olan dünyada tek vaka olarak, kişiye özel tedavi ve rehabilitasyon uygulaması yaptık. Sonuçlar ise tamamen başarılı oldu; artık herhangi bir çıkık durumu yaşanmıyor ve duruşu oldukça düzeldi” diye konuştu.
“DURDUK YERE VE SEBEPSİZ BİR ŞEKİLDE OLDU”
Asel Sena Tengiz, yaşadığı zorlukları aktararak, “Bu durumu bir yıl önce kolumu kaldırdığımda fark ettim. O anda hiçbir sebep yokken oldu. Sebepsiz olması, durumun ciddiyetini artırıyordu. Çok sayıda hastaneye ve doktora başvurduk, genellikle önerilen çözüm cerrahi müdahale oldu. Ancak cerrahinin ileride daha büyük sorunlara yol açabileceği yönünde endişelerimiz vardı. Nihayetinde, Dr. İlker’e başvurduk ve bir yıldır uygulanan fizik tedavi işlemi olumlu sonuçlar verdi” dedi.
“ÇOK GÜZEL İLERLEMELER KAYDETTİK”
Merkezde görevli fizyoterapist Elif Ulukan, Asel’e özel bir tedavi programı uyguladıklarını belirtti. “Solunum egzersizleri ve bantlama tedavisi gibi yöntemler mühendislik uygulamalarımızın bir parçası olarak kullanıldı. Asel dünyada iki taraflı ve sebepsiz olarak meydana gelen tek vakadır. Bu süreçte oldukça güzel ilerlemeler kaydettik” şekl