Kardiyoloji Uzmanı Dr. İbrahim Oğuz, kalp krizlerinde en sık rastlanan belirtiler ile gençlerde artan kalp krizi vakalarına dair önemli bilgiler paylaşıyor. Kalp krizinin, kalbi besleyen damarlardaki tıkanıklık sonucu kalbin oksijen almasının engellenmesi ve bu nedenle dokuların ölmesi olarak tanımlandığını belirten Dr. Oğuz, kalp krizi belirtilerinin ciddiyetine dikkat çekiyor. Özellikle genç nüfusta artış gösteren kalp krizi vakaları, toplumsal bir sorun haline gelmiş durumda.
EN ÖNEMLİ BELİRTİ GÖĞÜS AĞRISI
Dr. Oğuz, kalp krizinin en belirgin belirtisinin göğüs ağrısı olduğunu ifade ediyor. Bunun yanı sıra nefes darlığı, mide bölgesindeki yanma hissi, çarpıntı ve baş dönmesi gibi belirtiler de kalp krizinin habercisi olabilir. Bu tür belirtileri yaşayan hastaların derhal sağlık kurumlarına başvurmaları gerektiğini vurgulayan Oğuz, kalp krizinin acil bir durum olduğunu ve hayati tehlike oluşturduğunu sözlerine ekliyor.
AĞRI DUYUSU AZALDIĞINDA KALP KRİZİ FARK EDİLEMEYEBİLİR
Dr. Oğuz, bazı hastaların özellikle diyabet gibi hastalıkları olanların ağrı duyusunun azalabileceğini belirtiyor. Bu durum, birçok kişinin kalp krizi geçirdiğini fark edemeden hayatını kaybetmesine neden olabilir. Özellikle yürürken nefes darlığına, çeneye, sırta vuran göğüs ağrılarına ya da baygınlık hissine dikkat edilmesi gerektiği uyarısını yapan Oğuz, kalp grafikleri ve kan tahlilleri ile krizin tespit edilebileceğini ifade ediyor.
EKRAN BAĞIMLILIĞINA DİKKAT
Son zamanlarda gençlerde görülen kalp krizi vakalarının artışına dikkat çeken Dr. Oğuz, gençlerin uzun saatler ekran başında vakit geçirmelerinin tehlikeli sonuçlar doğurabileceğini belirtiyor. Gençlerin daha az spor yapıp, ekran maruziyetini artırmaları, kalp krizi riskini artıran faktörlerden biri olarak değerlendiriliyor.
RİSK FAKTÖRLERİNE DİKKAT
Teknolojinin getirdiği kolaylıklarla