1. Haberler
  2. EKONOMİ
  3. Karapınar’da Çölleşmeye Enerji Vahasından Çözüm!

Karapınar’da Çölleşmeye Enerji Vahasından Çözüm!

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

UĞUR YILDIRIM- Konya Kapalı Havzası, günümüzde iklim değişikliğinin olumsuz etkileriyle yüzleşmektedir. Her geçen yıl yaşanan azalan yağış oranları, artan kuraklık ve yer altı su kaynaklarının aşırı ve bilinçsiz kullanımı, Konya Ovası’nda geri dönüşü olmayan tahribatlara yol açmaktadır. Bu olumsuz koşulların bir sonucunda, Konya’nın Karapınar bölgesinde çölleşen arazilerin Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanı (YEKA) olarak değerlendirilmesine karar verilmiş ve bu kapsamda Kalyon Enerji Karapınar Güneş Enerji Santrali (GES) kurulmuştur. Bu tesis, yerel ekonomiye katkı sağlarken, iklim değişikliği ile mücadelede de önemli bir rol oynamaktadır.

Kalyon Enerji Yönetim Kurulu Üyesi ve CEO’su Murtaza Ata, “Karapınar GES ile ekolojik değerini yitiren, çölleşmiş bir araziyi ekonomiye yeniden kazandırdık. Avrupa’nın en büyük ve dünyanın sayılı GES projelerinden biri olan bu santral, 1.350 MWp kurulu gücü ile yılda 3 milyar kilovatsaate yakın elektrik üretebiliyor. Bu miktar, yaklaşık 2 milyon nüfuslu bir şehrin temiz elektrik ihtiyacını karşılamaktadır. Ayrıca, bu santral sayesinde yıllık olarak 1.7 milyon ton fosil yakıt tüketimi ve karbon emisyonu önlenmiş, böylece iklim değişikliği ile mücadele için de önemli bir katkı sağlanmıştır” ifadelerini kullanmıştır.

Avrupa’nın En Büyüğü

Kalyon Karapınar GES, yaklaşık 20 milyon metrekarelik devasa bir alanda, yani yaklaşık 2 bin 600 futbol sahası büyüklüğünde, Türkiye ve Avrupa’nın en büyük güneş enerjisi santralidir. Bu santral için toplamda 1 milyar dolarlık bir yatırım yapılmış ve kurulum aşamasında 3 milyon 256 bin 38 adet fotovoltaik panel kullanılmıştır. Bu panellerin yüzde 80’den fazlası, Kalyon PV entegre tesislerinde üretilmiştir.

Mikro İklim Oluşturdu

Kurulan güneş panelleri, toprak üzerinde gölgelenme sürelerini uzatarak su tutma kapasitesini artırmakta ve sıcaklık kontrolü sağlamaktadır. Bu da mikro iklimlerin oluşmasına yardımcı olarak biyolojik çeşitliliği artırmıştır. Santral çevresinde küçükbaş hayvan çiftlikleri de bulunmaktadır. “Otlatma Pilot Uygulaması” adı altında yürütülen projede, Karapınar GES sahasında 10 Ağustos 2023 tarihinde yaklaşık 70 koyunla ilk otlatma denemesi yapılmış; yıl içerisinde bu sayı 600 koyuna ulaşmıştır. Yeni otlatma dönemi ile birlikte ise bu sayı 1.300’e kadar yükselmiştir. Uygulamanın çiftçilerin yem masraflarını azaltarak ekonomik fayda sağladığı belirtilmektedir.

Yönetim Binası Uluslararası Ödüllü

Kalyon Karapınar GES SCADA Yönetim Kontrol Binası, Singapur’da düzenlenen 17. Dünya Mimarlık Festivali’nde “En İyi Yapı” ödülüne layık görülmüştür. CEO Murtaza Ata, “Karapınar’ın geniş coğrafyasına uyumlu bir vaha konsepti ile tasarlanan bu yönetim merkezi, güneş enerjisi santralinin kontrol ve denetimini sağlamakla birlikte çevresine bir yaşam alanı sun

Karapınar’da Çölleşmeye Enerji Vahasından Çözüm!
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Farket Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!