Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi Başkanı Burak Dağlıoğlu, 2002 yılına kadar Türkiye’nin dünya genelinde yapılan doğrudan yabancı yatırımların yaklaşık %0,2’sini aldığını, ancak günümüzde bu oranın %1’e yakın bir seviyeye ulaştığını belirtti. Dağlıoğlu, bu açıklamayı İstanbul’da gerçekleştirilen 3. Yatırım Zirvesi’nde yaptı ve uluslararası doğrudan yatırımların 2008 yılından itibaren gelişmekte olan ülkelere yoğunlaştığını ifade etti.
Dağlıoğlu, Türkiye’nin Orta Avrupa, Doğu Avrupa, Kuzey Afrika ve Orta Doğu gibi bölgelerdeki ülkelerle rekabet ettiğine vurgu yaptı. Özellikle son 20 yıl içerisinde Türkiye, bu coğrafyada %9,8’lik oranla en fazla yatırımcı çeken ikinci ülke konumuna yükseldi. Sanayi, gıda, tarım ve hizmetler sektöründeki yatırımlarda Türkiye’nin açık ara liderliği elinde bulundurduğunu belirten Dağlıoğlu, hizmetler sektöründe daha fazla yatırım çekme potansiyelinin mevcut olduğunu dile getirdi. Ayrıca, Türkiye’nin imalat sanayi yatırımlarının son on yılda, önceki on yıla göre 4 kat artırıldığını ifade etti.
2003 yılından bu yana Türkiye’nin yaklaşık 270 milyar dolar civarında doğrudan yabancı yatırım aldığını dile getiren Dağlıoğlu, uzun vadeli bir perspektifte yatırım performansını değerlendirmek gerektiğini belirtti. Türkiye’nin dünya genelindeki yatırım pastasından aldığı payın, yıllar içinde nominal değerler açısından artış gösterdiğini kaydetti. “Biz 2002’ye kadar dünyadaki yatırımların kabaca binde 2’sini alırken, artık yüzde 1’e yaklaşmış bir payımız var. Yani performansımızı 5 kat artırdığımızı söyleyebiliriz ve bu dönemde çektiğimiz yatırımlar bizim cari açığımızın yüzde 40’ını finanse etmiş” şeklinde konuştu.
Yatırımların en fazla yoğunlaştığı alanın finans sektörü olduğunu ifade eden Dağlıoğlu, imalat, enerji, toptan ticaret ve perakende sektörlerinin bu alanı takip ettiğini de sözlerine ekledi. Uluslararası şirketlerin 2006-2021 döneminde Türkiye’deki istihdamın %8,8’ini ve ihracatın %30’unu gerçekleştirdiğini belirtti. Türkiye’ye yatırım yapmayı planlayan uluslararası yatırımcılara yer seçme hizmeti sunduklarını anlatan Dağlıoğlu, bu kapsamda yatırımcıların önceliklerini, ihtiyaçlarını ve hedeflerini anlayarak iç pazarda sunumlar hazırladıklarını aktardı.
Son dönemde İzmir ve Manisa gibi illerde özellikle Japonya, İtalya, Romanya ve İspanya gibi ülkelerden gelen yatırım taleplerinin arttığını belirten Dağlıoğlu, bu şehirlerde otomotiv sektörü, otomotiv yan sanayi, yenilenebilir enerji ekipmanları, makineler, tarım teknolojileri ve enerji ekipmanlarına yönelik yoğun bir yatırım ilgisi olduğunu ifade etti. Yakın zamanda komşu şehirdeki BYD şirketinin yatırım kararı almasının bu çerçevede örnek teşkil ettiğini hediyesini de dile getirdi. Bu tür yatırımların Türkiye’nin ekonomisine katkı sağlayacağını ve istihdamı artıracağını öngördüklerini belirtti.