Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, İsrail Meclisi’nin, Birleşmiş Milletler Yakın Doğu’daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı’na (UNRWA) yönelik faaliyetlerini sona erdiren yasa tasarısını onaylamasından dolayı ciddi bir endişe duyduğunu ifade etti.
Guterres, yazılı bir bildiri ile, söz konusu yasaların yürürlüğe girmesi halinde, BM Genel Kurulu tarafından yetkilendirilen UNRWA’nın Doğu Kudüs dahil olmak üzere işgal altındaki Filistin bölgelerinde hizmet veremeyeceğine dikkat çekti.
FİLİSTİN: ABD’NİN KATKISIYLA…
Filistin Devlet Başkanlığı Sözcüsü Nebil Ebu Rudeyne, tasarının onaylanmasını kınayarak, “Eğer ABD’nin desteği olmasaydı, İsrail uluslararası meşruiyete karşı böyle bir tavır almaya cesaret edemezdi.” şeklinde yorumda bulundu.
Bu tasarının uluslararası hukuka karşı olduğunu ve Filistinli mültecilerin geri dönüş hakkını ortadan kaldırmayı hedeflediğini vurgulayan Ebu Rudeyne, tasarının yalnızca mültecilere değil, aynı zamanda UNRWA’nın kurulmasına karar veren BM’ye karşı da bir saldırı niteliğinde olduğunu belirtti.
Ebu Rudeyne, “İsrail Meclisinin büyük çoğunluğunun bu tasarıya destek vermesi, İsrail’in faşist bir yapıya dönüştüğünün bir göstergesidir.” şeklinde değerlendirmelerde bulundu.
Filistin Dışişleri Bakanlığı ise bu tasarının kınandığını ve İsrail Meclisinin, Filistin halkına düşmanlık besleyen bir işgalci olarak hareket ettiğini bildirdi.
Açıklamada, İsrail’in Kudüs dahil işgal altındaki Filistin toprakları üzerinde hiçbir egemenliğe sahip olmadığı ve bu tasarının UNRWA’nın faaliyetlerine ve işgal altındaki Filistin topraklarındaki rolüne ciddi bir tehdit oluşturduğu ifade edildi.
FETİH HAREKETİ’NDEN AÇIKLAMA
Fetih Hareketi Seferberlik ve Organizasyon Komisyonu Sözcüsü Abdulfettah Devle, tasarının uluslararası normlar ve hukuk kurallarıyla çeliştiğini ve İsrail’in kendisini nasıl hukukun üstünde bir devlet olarak gördüğünü açığa çıkardığını söyledi.
Uluslararası hukuk sisteminin yükümlülüklerini yerine getirmekte yetersiz kalması nedeniyle İsrail’in bu tür bir yasayı onaylayabildiğini belirten Devle, uluslararası topluma hemen harekete geçme çağrısında bulundu.
ÜRDÜN: SİYASİ SUİKAST İDDİALARI
Ürdün, İsrail Meclisi’nin Birleşmiş Milletler Yakın Doğu’daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı’nın (UNRWA) faaliyetlerini sona erdiren yasa tasarısını onaylamasının, İsrail’in Ajansa yönelik korkunç bir siyasi suikast girişiminin parçası olduğunu duyurdu.
Ürdün Dışişleri Bakanlığı, yasaların onaylanmasının ardından bir yazılı açıklama yaptı.
Açıklamada, bu tasarının en güçlü şekilde kınandığı ve uluslararası hukukun yanı sıra işgalci bir güç olarak İsrail’in yükümlülüklerini açıkça ihlal ettiği İfade edildi.
Ayrıca, tasarının, Ajansa yönelik sistematik bir saldırı olmanın yanı sıra, İsrail’in Filistin halkına yönelik düşmanca tutumunun bir uzantısı olduğu vurgulandı.
İsrail Meclisi, önceki gün UNRWA’nın ülkedeki faaliyetlerini sonlandırmayı öngören yasa tasarısını onaylamıştı.
İSRAİL-BM GERİLİMLERİ
İsrail hükümeti, 7 Ekim 2023 tarihinde Gazze Şeridi’ne yönelik saldırılarının başlamasıyla birlikte UNRWA’ya karşı karalama kampanyası başlatmış; sadece Gazze’de 12 bin çalışanı bulunan bu Ajansın 14 işçisinin “7 Ekim’deki saldırılara karıştığı” iddiasıyla kapatılması gerektiğini savunmuştu.
Tel Aviv yönetimi, işgal altındaki Batı Şeria ve Doğu Kudüs ile birlikte, Lübnan ve Ürdün’deki Filistinli mültecilere yardım eden UNRWA’nın, sağlık, eğitim ve sosyal hizmetler alanlarında çalışan 30 binin üzerinde Filistinli ile birlikte kapatılması yönündeki kampanyalarına devam etmektedir.