Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy ve Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Nevşehir’de “Anadoludakiler Kapadokya Pazarı” programının açılışında bir araya geldi. Türk Mutfağı Haftası vesilesiyle düzenlenen bu etkinlik, Kapadokya Üniversitesi Fabrika Yerleşkesi‘nde gerçekleştirildi.
Programa; Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan‘ın eşi Emine Erdoğan, Nevşehir Valisi Ali Fidan, Kapadokya Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Funda Aktan ve çeşitli ülkelerin temsilcilerinin yanı sıra çok sayıda davetli katıldı.
Açılışta bir konuşma yapan Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, bu yıl Türk Mutfağı Haftası‘nın dördüncüsünü kutladıklarını belirtti. Ersoy, etkinliğin önemine değinerek, “Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde kültürümüzü yaşatmak ve geleceğe taşımak için çalışmalarımızı sürdürüyoruz.” dedi ve Türkiye’nin tarihi varlıklarını koruma çabalarına vurgu yaptı.
Türk mutfağının Anadolu’nun binlerce yıllık bereketli topraklarında şekillendiğini belirten Ersoy, bu köklü gastronomi kültürünü geniş kitlelere tanıtma hedeflerinin sürdüğünü ifade etti. Ersoy, Anadolu’nun sadece bir coğrafya değil, aynı zamanda kadim bilgeliğin ve yaşam biçimlerinin beşiği olduğunu dile getirerek, “Bu topraklar, saygı, emek ve paylaşma kültürü üzerine kurulmuştur.” şeklinde konuştu. Ayrıca, Türk mutfağının hikayelerle dolu olduğunu ve bu mirası yaşatmak için çalışacaklarını belirtti.
“BU KÖKLÜ KÜLTÜRÜ KORUYUP YENİDEN YORUMLAYARAK YAŞATMAK İÇİN ÇALIŞIYORUZ”
Ersoy’un sözleşinde, Türk Mutfağı Haftası’nın bu hikayeleri hem yurt içinde hem de yurtdışında yansıtma fırsatı sunduğunu kaydetti ve bu kültürel mirasın sadece geçmişi değil, bugünü ve geleceği de beslediğini belirtti. Emine Erdoğan‘ın himayesinde yürütülen Anadoludakiler Projesi sayesinde Anadolu’nun geleneksel zanaat ve ürünlerinin görünür kılındığını bildirdi.
“TESCİLLİ 1737 COĞRAFİ İŞARET VE GELENEKSEL ÜRÜNE SAHİBİZ”
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, konuşmasında Türkiye’nin zengin kültürel mirasından bahsederek Türk mutfağının yüzyılların deneyimiyle şekillendiğini söyleyerek, bu alanda çevreci bir mutfak modeli oluşturduklarını aktardı. Kacır, Türkiye’nin coğrafi işaretli ürünler açısından son derece zengin bir ülke olduğunu belirtirken, “Tescilli 1737 coğrafi işaret ve geleneksel ürün bulunuyor. Avrupa Birliği nezdinde tanınan ürün sayımız 32’ye ulaştı.” şeklinde bilgi verdi.
Kacır, yerel kalkınma hedefleri doğrultusunda kültürel değerleri daha geniş kitlelere ulaştırma kararlılığında olduklarını belirtti. Ayrıca, Türk mutfak mirasının korunması ve tanıtılması için bugüne kadar 348 projeye 917 milyon lira destek sağladıklarını kaydetti. Anadolu’nun farklı coğrafyalarındaki yaşam kültürlerinin incelendiği Anadoludakiler Belgeseli projesine de değinen Kacır, bu projelerin geleceğe önemli katkılarda bulunduğunu aktardı.
“51 PROJEYE 358 MİLYON LİRA DESTEK SAĞLADIK”