Evli ve üç çocuk babası olan Şehzadeler Kaymakamı Fatih Genel, 1994 yılında ‘efsane vali’ olarak tanınan Recep Yazıcıoğlu döneminde stajyer olarak Erzincan‘da mesleğe adım atmıştır. Bugüne kadar Türkiye’nin birçok ilinde üst düzey görevlerde bulunmuş olan Genel, kariyerine Burdur‘un Çavdır ilçesinde kaymakam olarak başlamış, ardından sırasıyla Afyonkarahisar, Giresun ve Kilis‘te vali yardımcılığı görevini yürütmüştür. Ayrıca Sivas Gemerek, Balıkesir Havran, Çanakkale Biga, Adana Yüreğir ve İzmir Bornova kaymakamlıklarını da üstlenmiştir. Şu an ise Manisa‘nın tarihi ilçesi Şehzadeler‘de görevine devam etmektedir.
Kaymakam Genel, 2006 yılında Balıkesir Havran’da görev yaptığı sırada Sultan Abdülhamid ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti‘nin eski Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş‘tan esinlenerek geleneksel okçuluğa ilgi duymaya başlamıştır. Okçuların başparmağını korumak için kullandıkları zihgir yapımını öğrenmiş ve kendi zihgirini kendisi yaparak el sanatlarına olan sevgisini keşfetmiştir. Manda boynuzundan ürettiği zihgir ile birlikte, bu alanda Kültür ve Turizm Bakanlığı‘ndan 2016 yılında ustalık belgesi almıştır. Ayrıca artan malzemelerle çeşitli objeler ve kolyeler tasarlamaya başlamış, zamanla eski kılıç ve bıçakların restorasyonuna yönelmiştir. Rahmetli babasının mesleği olan demirciliği öğrenen Genel, ürettiği el yapımı Çerkez bıçağı ile dikkat çekmiş ve bu eser, Bakanlık tarafından ‘tasarım tescilli kültürel eser’ olarak kabul edilmiştir. 2018 yılında ise geleneksel bıçak ustalığı belgesi almıştır.
Bürokratlık kariyerinin yanı sıra at üzerinde dörtnala ok atarak dikkat çeken Kaymakam Genel, evinin bahçesindeki atölyesinde yaptığı el emeği eserleri makam odasında sergilemektedir. Marangozluk ile fotoğrafçılıktan etkilenen kaymakam, “Onlar zaman bulabildiyse biz de bulabiliriz” diyerek fotoğrafçılığa, ardından ata olan merakını geliştirerek, atlı okçuluğa yönelmiştir. Genel, at üstünde ok atmanın geleneksel sanatları tetiklediğini fark ettiğini belirtmiştir. Ok, yay, kılıç, deri ve eyer gibi birçok konuda bilgi sahibi olmanın önemini vurgulamaktadır.
‘DEMİRCİ VE NALBANT OLAN BABAMIN ETKİSİ OLABİLİR’
Kaymakam Genel, el sanatlarına olan ilgisinin zihgir ile başladığını belirtmiş, bu aparatı tanıtmak amacıyla yaklaşık 500 kişiye yaptığını ve bu sayede ustalık belgesi aldığını anlatmıştır. Manda boynuzunun yalnızca sivri uç kısmından üretilen zihgirden geriye kalan kısımlarını atmak istemediğini söyleyerek, artan parçalarla çeşitli objeler ve figürler tasarlamaya başladığını belirtmiştir. Eski bıçak ve kılıçları restore etmeye başladığını, bunun Osmanlı döneminde de benzer malzemeler kullanıldığını ifade etmiştir. Ayrıca, rahmetli babasının demirci ve nalbant olması nedeniyle bu mesleğe yönelmiş olabileceğini düşündüğünü vurgulamıştır. Genel, çocukken babasının demircilik becerilerine tanıklık ettiğini ve bu durumun ilham verdiğini de aktarmıştır.
‘SANATIN DEĞERİ BİLİNM