1. Haberler
  2. EKONOMİ
  3. TUSAŞ’tan 10 Yıllık Büyüme ve Yeni Hedefler Açıklandı

TUSAŞ’tan 10 Yıllık Büyüme ve Yeni Hedefler Açıklandı

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Demiroğlu, TUSAŞ’ın (Türk Havacılık ve Uzay Sanayii) Kahramankazan Tesisleri’nde basın mensuplarıyla bir araya gelerek şirketin mevcut durumu ve önümüzdeki on yıllık projeksiyonları hakkında detaylı bilgiler aktardı. Toplantıda, TUSAŞ’ın üretim hatlarındaki projelerle ilgili kapsamlı bilgi verildi. KAAN, AKSUNGUR, ANKA, HÜRJET, HÜRKUŞ, GÖKBEY Helikopteri, ATAK Helikopteri, Rüzgar Tüneli ve USET (Uzay Araştırmaları-Uydu Sistemleri) üretim tezgahları gezilerek mühendisler tarafından projelerin durumları hakkında bilgilendirme yapıldı.

TUSAŞ Genel Müdürü Demiroğlu, sunumunda, şu anda 83 ANKA insansız hava aracının ve 92 ATAK helikopterinin kullanıcılarına hizmet ettiğini belirtti. TUSAŞ’ın yeni pazarlara doğru açıldığını vurgulayan Demiroğlu, “Afrika pazarında büyüyoruz. Cezayir, Suudi Arabistan, Nijerya ve Brezilya’da ofis açma çalışmalarımız başladı.” şeklinde konuştu.

2024 yılında yaklaşık 3 milyar dolarlık bir ciro elde etmeyi hedeflediklerini ifade eden Demiroğlu, bu yıl için 4,3 milyar dolarlık bir ciro hedefi koyduklarını belirtti. Ayrıca, HÜRKUŞ eğitim uçağı için toplamda 55 adet sipariş aldıklarını aktararak, “Bu senenin içerisinde 10 adet HÜRKUŞ vereceğiz. Bugüne kadar 15 HÜRKUŞ üretimi yaptık, bunlardan 5’i kullanılmakta, 7 tanesini ise bu yıl içinde isteyen ülkelere vermeyi planlıyoruz.” dedi.

Demiroğlu, HÜRJET için Hava Kuvvetleri Komutanlığı’ndan 16 uçak siparişi aldıklarını da açıkladı. Geçtiğimiz hafta Airbus liderliğindeki İspanyol firmalarla yapılan anlaşmanın önemine dikkat çekerek, “HÜRJET, İspanya tarafından kendi eğitim uçak ihtiyacını karşılayacak şekilde seçildi. Türk Silahlı Kuvvetlerinin ihtiyaçlarına yönelik projelerimizi hayata geçiriyoruz.” ifadesinde bulundu. Ayrıca, HÜRJET için Türkiye’nin NATO’ya kapı açmasını ümit ettiklerini de dile getirdi.

Demiroğlu, HÜRJET siparişlerinin artmasıyla beraber ülkelerin bu projeye olan ilgisinin de ciddi şekilde artacağını ifade ederek, “Türk Hava Kuvvetleri’ne ilk teslimatı 2027 başında gerçekleştireceğiz, İspanya için ise 2028 hedefliyoruz.” dedi.

KAAN Projesinde İnisiyatifler Devam Ediyor

Demiroğlu, milli muharip jet KAAN projesinde iki uçağın üretim sürecinin ilerlediğini belirterek, “2025 yılının sonunda, 2026’nın başında ikinci prototipimiz ve birkaç ay sonra üçüncü prototipimiz havalanacak.” açıklamasında bulundu. KAAN’ın Suudi Arabistan’dan büyük bir ilgi gördüğünü belirten Demiroğlu, Endonezya’nın da iyi gittiğini sözlerine ekledi.

Yerli Motor Başarısı

Demiroğlu, insansız hava aracı AKSUNGUR’un ANKA ile benzer bir platformda, ancak daha büyük yük taşıma kapasitesine sahip olduğunu belirterek, “AKSUNGUR, yaklaşık 3 bin kilometre gidip gelebiliyor ve 52 saat hava da kalabiliyor. Bu stratejik bir ürün ve şu an 17 adet üretimimiz var; bu sayı artacak.” açıklamasında bulundu. Ayrıca, TEI tarafından üretilen yerli motor PD170 ile 40 bin fite çıkıldığını da belirtti.

ANKA-3 ve Seri Üretim Durumu

Demiroğlu, ANKA-3 İHA prototipleri ile birçok ilki başardıklarını belirterek, “Kapalı ve iç haznede mermi atışlarını Türkiye’de ilk kez yaptık.” dedi. 2026 yılında seri üretim safhasına geçmeyi planladıklarını ve Hava Kuvvetleri’nin bu uçağı beklediğini ifade etti.

Demiroğlu

TUSAŞ’tan 10 Yıllık Büyüme ve Yeni Hedefler Açıklandı
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Farket Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!