Evlerdeki rutubet, en yaygın sorunlardan biridir. Bu durum, solunum yolu hastalıklarına yol açabilmektedir. Uzmanlar, hastalıklardan kaçınmak amacıyla evdeki nem seviyesinin kontrol edilmesi gerektiğini vurguluyor. İşte rutubetle başa çıkmanın bazı yöntemleri…
RUTUBET, FARKINDA OLMADAN SAĞLIĞI TEHLİKEYE ATABİLİR
Kanal D Haber’e göre; göğüs hastalıkları uzmanı Prof. Dr. Sinem İliaz, “Evlerde rutubet veya küf, astım hastalarının durumunu kötüleştirebilir. Öksürük, nefes darlığı gibi şikayetlerle bize başvuran hastalar mevcut” dedi. Zira, ev içindeki nem, solunan havayı olumsuz etkileyerek kişilerin hastalanmasına neden olabilir.
ÇAMAŞIR KURUTURKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER
İliaz, “Çeşitli akciğer rahatsızlıklarına zemin hazırlayabilir. Bunlar arasında özellikle astım öne çıkmaktadır” dedi. Bu tür hastalıklardan korunmak için rutubetin önüne geçmek önemlidir. Nem ile başa çıkmanın temel kurallarından biri, evi düzenli olarak havalandırmaktır. Sık havalandırma ile nemin dışarı atılması mümkündür. Odalarda çamaşır kurutmak da rutubete sebep olabiliyor. Eğer içeride kurutma yapmak gerekiyorsa, çamaşır telleri banyo gibi kapalı alanlarda kullanılmalı ve banyonun kapısını mutlaka kapatmak gerekiyor. Bu yöntem, nemin diğer bölgelere yayılmasını engeller. Ayrıca evde en küçük küf belirtilerine bile müsaade edilmemeli, duvar köşeleri düzenli olarak kontrol edilip temizlenmelidir.
KARBONAT YARDIMIYLA NEMİ AZALTMA YOLU
İliaz, “Küf oluşan yerlerin temizlenmesi ve bu alanların düzgün bir şekilde boyanması önerilmektedir” dedi. Yemek pişirirken tencerenin kapağını kapamak ve davlumbazı çalıştırmak da nem oranını azaltabileceği belirtiliyor. Evin sıcaklığının aşırı derecede yükselmesi veya düşmesi de rutubeti artırabiliyor. Bu nedenle, ortalama bir sıcaklık sağlanması öneriliyor. Karbonat ile dolu kavanozları evin farklı köşelerine yerleştirmek de nem oranını azaltmada etkili bir yöntemdir.