Bakan Kacır, JW Marriott’ta, Yapay Zeka Politikaları Derneği (AIPA) tarafından düzenlenen ve Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz‘ın katıldığı “AI Tomorrow Summit 2025” etkinliğine katılım sağladı. Bu etkinlik, yapay zeka ve teknolojik gelişmelerin toplum üzerindeki etkilerini ele aldı. Kacır, teknolojideki ilerlemelerin üretim modelleri ve bireysel yaşam pratikleri dahil birçok alanda kapsamlı bir yeniden yapılanmayı tetiklediğini ifade ederek yapay zekanın dijital devrimde merkezî bir yer tuttuğunu vurguladı.
Kacır, yapay zekanın karar süreçlerini dönüştürerek strateji geliştirme yeteneklerini artıran bir zihin ortağı haline geldiğini belirtti. “Artan veri işleme kapasitesi ve gelişmiş analiz becerileri ile yapay zeka, akıllı üretimden hassas tarıma, iklim değişikliğiyle mücadeleden eğitim teknolojilerine kadar birçok alanda yenilik ve rekabet sağlıyor. Ancak, yalnızca fırsatlar değil, yeni riskler ve etik ikilemler de beraberinde geliyor.” diyerek bu konudaki endişelerini dile getirdi.
Bakan Kacır, günümüzde yapay zeka geliştirme süreçlerinin çoğunun, kamusal faydayı değil, ticari kazancı önceleyen büyük teknoloji şirketlerinin elinde şekillendiğini kaydetti. Yapay zeka alanındaki veri hakimiyeti, altyapı üstünlüğü ve küresel platform yönetimi konularında ülkeler arasında açılan mesafeye dikkat çekti. Kacır, yapay zeka geliştiricileri arasında mahremiyet, adalet ve eşitlik gibi değerler etrafında ortak bir norm oluşturulmadığını vurguladı.
Kullanıcılar tarafından çokça tercih edilen yapay zeka sistemlerinin, kültürel çeşitliliği göz ardı eden homojen veri kümeleriyle beslendiğini belirten Kacır, bu durumun kültürel dışlanma ve ifadenin tek tipleşmesine yol açabileceğini açıkladı. “Yapay zekanın insanlığın ortak refahını güçlendiren bir araca dönüşüp dönüşmeyeceği, bizim irademize bağlı” diyen Kacır, Türkiye’nin yapay zeka devrimini insanlık yararına yönlendirme çabalarını sürdüreceğini söyledi.
Kacır, TÜBİTAK‘ın yapay zeka ekosistemine yönelik çağrıları ile KOBİ’lerin ve araştırma merkezlerinin desteklendiğini ifade etti. Bu yıl dördüncüsü düzenlenen çağrının, akıllı üretim, tarım, gıda, finans teknolojileri ve sürdürülebilirlik gibi alanlarda yapılacak yatırımlara fırsat tanıyacağını belirtti. Yapay zekanın mevcut iş gücünün yarısından fazlasını etkileyen değişimlere yol açacağına dikkat çeken Kacır, gençleri bu alanda yetkin hale getirmek için çeşitli programlar düzenlediklerini aktararak, Türkiye’nin yapay zeka alanında gelişmiş doğrudan bir yolculuk gerçekleştirdiğini vurguladı.
Yüksek işlem gücü ve verimli sonuçlar elde etmek için gerekli altyapıyı inşa ettiklerini belirten Kacır, geçen sene devreye alınan ARF super bilgisayarının, dünya genelindeki en güçlü 500 süper bilgisayardan biri olduğuna dikkat çekti. Savunma sanayi ve sağlık gibi stratejik alanlarda yürütülen projelerin Türkiye’de verilere dayalı güvenli bir şekilde gerçekleştirildiğini belirtti. Yapay zeka ve veri analitiği alanında yüksek performans sağlayacak altyapı çalışmaları ile Türkiye’nin güçlü bir konumda yer alacağını ifade etti.
“Türkiye’nin yapay zeka yolculuğunu şekillendiriyoruz”
Kacır, ayrıca MareNostrum 5 süper bilgisayarının Avrupa Yüksek Başarımlı Hesaplama Konsorsiyumu ile araştırmacılara sunulduğunu hatırlatarak, super bilgisayar altyapısının yeni nesil grafik işlemci birimleriyle güçlendirileceğini belirtti. Bu sayede yapay zeka alanındaki ileri seviye projelere büyük destek sağlanacağı bekleniyor. Ayrıca, Türkiye’nin ilk temel yapay zeka büyük dil modelinde