KENAN GÜRBÜZ / Muğla – Bodrum, kruvaziyer sezonunu 3 Nisan’da açtı ve bu süreçte kruvaziyer hareketliliği devam ediyor. Kent, 45 gün içinde toplamda 11 kruvaziyer gemisi ağırladı. Gelen yolcuların büyük bir kısmını İngiliz ve Amerikalı turistlerin oluşturduğu gözlemlenirken, yaklaşık 20 bin turist kruvaziyer gemileri ile Bodrum’a geldi.
264 metre uzunluğunda gemi
Dün, 264 metre uzunluğundaki “Marella Discovery 2” isimli kruvaziyer gemisi, Yunanistan’ın Santorini Limanı’ndan Bodrum’a demir attı. Gemide ağırlıklı olarak İngiliz yolcuların bulunduğu bildirildi. Gemi yolcuları, Bodrum kent merkezinde gezinti yaparak çeşitli esnaflardan alışveriş yaptı.
Bodrum Cruise Port, bu yıl toplamda 120 gemi ve 158 bin 500 yolcu ile rekor bir yıl beklediğini duyurdu. Bu durum, kente olan ilginin arttığını ve turizmin canlandığını gösteriyor.
‘Ekonomiye ciddi katkı’
Bodrum Belediye Başkanı Tamer Mandalinci, turizmle ilgili önemli değerlendirmelerde bulundu. Mandalinci, “2024 yılında bölgemiz, 1 milyon 100 bin civarında yabancı turist ağırladı. Bu yıl bu sayının üzerine çıkacağımızı düşünüyoruz. Halihazırda kruvaziyer gemilerinin ağırlandığı bir limanımız var ve her yıl gelen gemi sayısında artış yaşanıyor. Kruvaziyer ile gelen turistlerin, bölge ekonomimize ciddi bir katkısı oluyor” dedi. Bu açıklama, Bodrum’un turizm açısından ne denli kritik bir öneme sahip olduğunu vurguluyor.
Lahmacun fiyatları ile ilgili açıklama
Ayrıca Mandalinci, Bodrum’daki lahmacun fiyatları hakkında da açıklamalarda bulundu. Sosyal medyada yer alan “Bodrum’da lahmacun 2 bin 500 lira” tariflerine atıfta bulunan Mandalinci, esnaf lokantalarında lahmacunun 150 lira, sahil işletmelerinde ise 350 lira olduğunu belirtti. Bu durum, özellikle yaz aylarında turizm sezonunun getirdiği fiyat artışlarının ne denli etkili olduğunu gözler önüne seriyor.
Çin ile yeni dönem başlıyor
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, 13 Mayıs’ta Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü ve Çin Sivil Havacılık Kurumu arasında önemli bir Mutabakat Zaptı imzalandığını açıkladı. Uraloğlu, söz konusu anlaşmanın, yaklaşık 15 yıl aradan sonra konuyla ilgili yapılan ilk artırım olduğunu belirtti. “İki ülke arasındaki haftalık yolcu seferi hakkını 21 frekanstan 49 frekansa çıkardık. Çin gibi küresel öneme sahip bir pazarda, Türk sivil havacılığı yeni bir çağ başlatıyor” ifadelerinde bulundu. Bu gelişme, Türk turizminin uluslararası alandaki rekabet gücünü artırma potansiyelini barındırıyor.