STM, modern harp alanında kullanımı giderek artan ‘FPV drone’ sisteminde yerli bir yeniliğe imza atarak, Kargu, Boyga ve Togan gibi taktik mini İHA sistemlerinden sonra yeni bir ürün geliştirdi: ‘KarguFPV drone’. Bu yeni sistem, tasarım, sistem entegrasyonu, mühimmat ve tapa entegrasyonu tamamlandıktan sonra ilk test atışında hedefi tam isabetle vurmayı başardı.
STM Genel Müdürü Özgür Güleryüz, şirketin sahada başarıyla kanıtlanmış mini İHA sistemleri vasıtasıyla güvenlik güçlerinin operasyonel yeteneklerini artırdığını belirtti. Güleryüz, “Şu anda FPV kamikaze drone ailemizle savaş sahasında milli ve yenilikçi çözümler sunuyoruz. Herhangi bir operasyonel ihtiyaç göz önünde bulundurularak geliştirdiğimiz bu ailenin ilk üyesini, ileri seviye askeri güvenlikli tapa ve elektronik harpten etkilenmeden operasyon yapabilme yeteneği ile donattık. STM’nin otonomi ve yapay zeka destekli görüntü işleme yeteneklerini FPV platformuna dahil ediyoruz” dedi. Ayrıca, KarguFPV’in muadillerinden farklı olarak, görüntü işleme destekli otonom terminal dalış kabiliyeti ile hedeflerini başarıyla tespit ve vurabildiğinin altını çizdi.
OTONOMİ İLE HASSAS VURUŞ
KarguFPV kamikaze drone, asimetrik harp ortamlarında karşılaşılan dinamik tehditlere karşı caydırıcı bir güç olarak ön plana çıkıyor. Operatör tarafından kontrollü gerçek zamanlı görüntü sistemi ile düşman hedeflerine yönelen drone, üzerindeki anti-personel mühimmat ile hedeflerini etkisiz hale getiriyor. KarguFPV, yüksek manevra kabiliyeti, gece-gündüz etkin operasyon yeteneği ve düşük radar kesit alanı ile sabit veya hareketli hedeflere hassas vuruş imkanı sunuyor. Ayrıca, ileri seviye askeri güvenlikli tapa ve bütünleşik gece ve gündüz kamerası ile donatılan bu sistem, karıştırma/köreltme gibi elektronik harp sistemlerinden etkilenmeksizin operasyon gerçekleştirme yeteneğine sahip. KarguFPV, yaklaşım tapa algılayıcısı ile ayarlanabilir mesafede otomatik patlama imkanı sağlarken, görüntü işleme destekli otonom terminal dalış kabiliyeti sayesinde hedefi işaretleyerek tam isabetli vuruş yapabiliyor.
KarguFPV, 10 kilometre görev menzilinin yanı sıra, 20+ dakika kamikaze modu ve mühimmat ile tapa olmadan 44 dakika gözlem modunda havada kalabiliyor. Bu drone, 500 metre görev irtifası, maksimum 5500 metre irtifa ve 160 kilometre hıza sahip olmaktadır. Kullanımı artan FPV (First Person View-Birinci Şahıs Görüşü) dronları, özellikle Ukrayna-Rusya Savaşı ile dikkat çekmiş durumda. Operatör, bir gözlük veya ekran aracılığıyla dronun kamerasından gerçek zamanlı görüntü alarak uçuşu kontrol edebilmekte ve hedefe doğrudan yönlendirilerek hassas vuruş gerçekleştirebilmektedir. Böylece, düşük maliyetli ve etkili bir saldırı aracı olarak ön plana çıkan FPV dronlar, modern savaş alanlarında önemli bir rol oynamaktadır. (DHA)