Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulunda, bazı kanunların yanı sıra 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede değişiklik yapılmasına dair bir kanun teklifi, birinci bölümündeki 10 maddesi ile kabul edildi. Bu değişiklikler çeşitli kamu kurumları, çalışanları ve hizmet alımları ile ilgili önemli düzenlemeleri kapsamaktadır.
35 YAŞ SINIRI GETİRİLDİ
Kabul edilen maddeler arasında ilk olarak, Devlet Memurları Kanunu’na yapılan bir düzenleme dikkat çekmektedir. Artık, kanun ve Cumhurbaşkanlığı kararnameleriyle kurulmuş kamu kurumları tarafından gerçekleştirilecek alımlarda, mesleğe özel yarışma sınavına katılacak adayların 35 yaş sınırını aşmamaları gerekecek. Bu durum, kamu sektöründe iş alımında yaşa dayalı bir sınırlama getirerek, daha genç bir iş gücü oluşturmayı hedeflemektedir.
3 YIL SÜRE ŞARTI
Bir diğer önemli değişiklik, Uyuşmazlık Mahkemesinin Kuruluş ve İşleyişi Hakkında Kanun’daki düzenlemeyi içermektedir. Bu düzenlemeye göre, uyuşmazlık mahkemesi başkanı, Anayasa Mahkemesi tarafından üyeleri arasından atanacak. Ayrıca, Kamu Görevlerinden Ayrılanların Yapamayacakları İşler Hakkında Kanun’da yapılan değişiklikle, vergi incelemesine yetkili olanların görevlerinden ayrılmalarının ardından 3 yıl süreyle, mükellefler üzerinde inceleme yaptıkları dönemde bağlı bulundukları kurumlarda herhangi bir görev veya iş almaları yasaklanacak. Bu düzenleme, kamu görevlilerinin etik kurallarını daha da güçlendirmeyi hedeflemektedir.
Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumunun (BTK) kuruluşuna ilişkin kanunda da değişiklikler yapılacak. Bu değişikliklerle, BTK üyelerinin atama şartlarının düzenleneceği belirtilmektedir. Kurul üyeleri, Devlet Memurları Kanunu’ndaki şartları taşımak zorunda olup, herhangi bir siyasi partinin yönetim ve denetim organlarında görev almamış olmaları gerekecektir.
TRT’YE YÖNELİK DÜZENLEMELER
Türkiye Radyo ve Televizyon Kurumu (TRT) için yapılan düzenlemelerde ise, TRT Genel Müdürü’ne, en yüksek devlet memurunun almakta olduğu aylık ve sözleşme ücreti, ikramiye dahil olarak ödenecek. Bununla birlikte, TRT Yönetim Kurulu, kurumun ihtiyaçlarına uygun şirketler kurabilecek ve bu şirketlerle yabancı gerçek veya tüzel kişilerle ortaklıklar kurabilecek. Ayrıca, mevcut ortaklıklara veya şirketlere iştirak edebileceği gibi, yurt içi ve yurt dışında tamamen satın alma veya devralma işlemlerini de gerçekleştirebilecektir.
TRT’nin ihale işlemleri de Kamu İhale Kanunu ve Kamu İhale Sözleşmeleri Kanunu hükümlerine tabi olmayacak. İhale işlemleri, yayın faaliyetleri gereği saydamlık, rekabet ve eşit muamele ilkelerine göre yönetmelikle düzenlenecek. Bunun yanı sıra, kurum personeli TRT’ye ait şirketlerde yönetim kurulu başkanı veya üyesi olarak görev alabilecekler.
TRT PERSONELİNİN ÖZLÜK HAKLARI
Genel İdare Hizmetleri sınıfına dahil kadrolara uygulanacak ek göstergeler, bu memurlukların niteliği ve yönetim sorumluluğunu göz önüne alarak belirlenecektir. kurumda sözleşmeli personel çalıştırılmasına da olanak tanınacak ve bu personele ilişkin düzenlemeler TRT Yönetim Kurulu tarafından gerçekleştirilecektir. Ayrıca, özel hukuk hükümlerine tabi personel de çalıştırılabilecek ve yönetici kadrolarda görev alabileceklerdir.
TRT’de görevli personelin işlediği iddia edilen suçlara ilişkin soruşturmalar, ilgili yasal çerçeve dahilinde yapılacaktır. Belirli şartlar