1. Haberler
  2. EKONOMİ
  3. Sosyal Güvenlik Haftası’nda Kayıtlı Çalışma Çağrısı!

Sosyal Güvenlik Haftası’nda Kayıtlı Çalışma Çağrısı!

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Türkiye Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Başkanı İsmail Kaya, Sosyal Güvenlik Haftası çerçevesinde, önemli açıklamalarda bulundu. Kaya, Sosyal Güvenlik reformunun, 16 Mayıs 2006 tarihinde kabul edilerek, SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı’nın tek çatı altında birleşmesiyle Cumhuriyet tarihinin en büyük değişimlerinden biri olarak kaydedildiğini belirtti. Her yıl 16 Mayıs’ı içeren haftanın Sosyal Güvenlik Haftası olarak kutlandığını vurguladı.

Kaya, bu önemli günlerin toplumsal farkındalık yaratma ve halkı bilgilendirme açısından kritik rol oynadığını ifade etti. Bu nedenle, SGK’nın toplumun farklı kesimlerine ulaşarak sosyal güvenlik bilincinin geliştirilmesine katkı sağlamak amacıyla çalışmalar yürüttüklerini belirtti.

BU YILIN SLOGANI: “KAYITLI ÇALIŞ, GÜVENLİ YAŞA”

Sosyal Güvenlik Haftası’nın bu yılki sloganının, kayıtdışı istihdamla mücadeleye dikkat çekmek amacıyla “Kayıtlı çalış, güvenli yaşa” olarak belirlendiğini dile getiren Kaya, kayıt dışı çalışma durumunun insanların sağlık güvenceleriyle ilgili kayıplara yol açabileceğinin altını çizdi. Kayıtlı istihdamın, güçlü bir SGK ve dolayısıyla güçlü bir Türkiye demek olduğuna da vurgu yaptı.

Kaya, mutlu ve güvenli bir gelecek için kayıtlı çalışma bilincinin daha geniş kitlelerde oluşturulması gerektiğini belirtti ve kayıt dışı istihdamla mücadelenin SGK’nın öncelikli hedeflerinden biri olduğunu söyledi. Ayrıca, denetim ve yaptırımların yanı sıra teşvik ve rehberlik üzerinde de önemle durduklarını ifade etti.

Kaya, kayıt dışı istihdamla ilgili yaptıkları çalışmaların beş ana strateji altında toplandığını belirtti ve ilk strateji olarak kurumlar arası bilgi paylaşımını ön plana çıkardı. Bankalar dahil olmak üzere kamu kurumlarının mesleki bilgilerini düzenli olarak topladıklarını, böylece sigortasız çalışanların tespit edilmesinin kolaylaştığını vurguladı.

“3 BİN MÜFETTİŞ VE DENETMENİMİZ GÖREV YAPIYOR”

Denetim sisteminin etkinliğini artırmanın diğer bir strateji olduğunu belirten Kaya, yaklaşık 3 bin müfettiş ve denetmenin kuruma bağlı olarak görev yaptığını ifade etti. Ayrıca, risk analizi kullanarak en riskli bölgelerde ve sektörlerde denetimlerin yapılacağını söyledi.

Kaya, işverenlerin üzerindeki mali yükleri azaltarak, sigortasız çalışan yerine primini düzenli ödeyenleri desteklemek amacıyla çeşitli teşvikler sunduklarını da açıkladı. Bu teşviklerin, işverenleri sigortalı çalıştırmaya teşvik etmek ve dezavantajlı gruplara istihdam sağlamak için önemli katkılar sağladığını belirtti.

Sosyal güvenlik hizmet kalitesinin artırılması amacıyla teknolojiden yararlandıklarını söyleyen Kaya, birçok işlemin e-Devlet üzerinden sunularak bürokrasinin azaltılmasının hedeflendiğini ifade etti. 2022 yılında e-Devlet platformundan 2 milyarı aşkın işlem gerçekleştirildiğini, bu sayede en yüksek hizmet kullanımına sahip kurumlardan biri olduklarını vurguladı.

ÇAPRAZ KONTROL VE DENETİMLER YAPILIYOR

Kayıt dışı istihdamla mücadele için yapılan iş yeri denetimlerine de değinen Kaya, geçen yıl 124.982 iş yerinin denetlendiğini, bu yıl ise ilk dört ayda 29.463 iş yerinin kontrol edildiğini açıkladı. Yapılan denetimler sonucunda, 2022 yılında toplamda 2.036.732.167 lira idari ceza uygulandığını da sözlerine ekledi.

Kaya, işverenlerin prim teşviklerinden yararlanabilmesi için kayıt dışı işçi çalıştırmamaları gerektiğinin altını

Sosyal Güvenlik Haftası’nda Kayıtlı Çalışma Çağrısı!
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Farket Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!