Kartlı ödeme sistemleri alanında faaliyet gösteren Visa’nın gerçekleştirdiği Akdeniz Turizm Analizi, Türkiye’nin turizm sektöründeki rekabet gücünü net bir şekilde gözler önüne serdi. Araştırmaya göre, Türkiye’de kartla yapılan ödemelerin Euro cinsinden 2024 yılı itibarıyla yüzde 5 oranında bir artış göstermesi bekleniyor. Ayrıca, kartlı ziyaretçi sayısındaki artış ise yüzde 16 olarak kaydedildi.
Ayrıca, son beş yıl içinde Akdeniz Bölgesi’nde turizm gelirlerini en fazla artıran ikinci ülke Türkiye olarak sıralanıyor. Analiz sonuçlarında ortaya çıkan rakamlar, toplam yabancı kart harcamalarının Akdeniz’de yaklaşık iki katına çıkarken, Türkiye’nin bu süreçte ortalamanın üzerinde bir büyüme sergilediğini gösteriyor.
Visa Akdeniz Turizm Analizi’nin sonuçlarına göre, 2024 yılında sağlık turizminin Akdeniz’in toplam turizm harcamalarının ortalama yüzde 2‘sini oluşturacağı, Türkiye’de ise bu oranın yüzde 7 olarak belirlendiği görülüyor. Bu veriler, Türkiye’nin sağlık turizmi alanındaki stratejik rekabet avantajının devam ettiğini ortaya koyuyor.
Visa Türkiye Genel Müdürü Samile Mümin, dikkat çekici bir bulguya da değinerek, “2024’te ülkemizi ziyaret eden her beş turistten birinin 2023’te de Türkiye’yi tercih ettiğini ve bu turistlerin kart kullanımının genel ortalamaya göre yaklaşık yüzde 74 daha fazla olduğunu” ifade etti. Ayrıca, yabancı turistlerin kart harcamalarında meydana gelen artış, turizm gelirlerine olumlu bir katkı sağladığını gösteriyor.
Visa’nın Güney Avrupa Danışmanlık ve Analitik Başkanı Sertan Şener, Türkiye’nin son beş yılda kartlı harcamalarını artıran ülkeler arasında ikinci sırada yer aldığını belirtti. 2024 yılında, yeme-içme, ulaşım, market ve sağlık sektörlerinde kaydedilen kart harcama artışlarının Türkiye’nin turizm başarısını desteklediğinin altını çizdi. Özellikle, yabancı kartlarla yapılan sağlık harcamalarının Türkiye’nin toplam turizm gelirine katkısının, Akdeniz ortalamasının üç katından fazla olduğunu ifade etti.
2024 yılında Türkiye’deki en fazla kartlı harcama yapan turistlerin çoğunluğunu Körfez Ülkeleri, Amerika Birleşik Devletleri, İngiltere ve Türk Cumhuriyetleri oluşturdu. Körfez Ülkeleri’nden gelen ziyaretçilerin kart harcamalarının üçte ikisi İstanbul’da gerçekleşirken, Trabzon ve Bursa da hareketli noktalar oldu. Amerika Birleşik Devletleri’nden gelen turistler ise İstanbul’un ardından sahil bölgeleri ve Kapadokya’yı tercih etti. İngiltere’den gelen ziyaretçiler, Antalya, Muğla ve İstanbul arasında dengeli bir dağılım gösterdi. İngiltere, Almanya ve ABD, Türkiye’nin turizm büyümesine en büyük nominal katkıyı sağlayan ülkeler arasında yer aldı.
Öte yandan, Türkiye’de yapılan harcamaların en büyük bölümünü konaklama, yeme-içme ve market sektörlerini kapsayan seyahat kategorisi yüzde 36 ile ilk sırada yer alıyor. Turistlerin en çok harcama yaptığı ikinci kategori ise yüzde 33 ile perakende alışverişlerden oluşuyor. Toplam Türkiye turizminin yaklaşık yüzde 10’unu Körfez Ülkeleri’nden gelen turistlerin perakende harcamaları oluştururken, bu ülkelerin giyim harcamalarının da diğer ana koridorların toplamına neredeyse eşit olduğu göz