1. Haberler
  2. GÜNDEM
  3. Ege’de Deprem Tedirginliği: Tsunami Tehlikesi!

Ege’de Deprem Tedirginliği: Tsunami Tehlikesi!

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Zeynep Dilara Akyürek / Milliyet.com.tr – 14 Mayıs 2025 gecesi Girit Adası açıklarında meydana gelen 6 büyüklüğündeki deprem, Muğla’dan da hissedildi. Kandilli Rasathanesi’ne göre depremin derinliği 80 kilometreydi. 01.51’de yaşanan sarsıntı, 8’den büyük depremlerin kaydedildiği bir bölge için sıradan olsa da, depremin yarattığı tedirginlik kaçınılmaz bir durumdu. Üstelik 2025’in başında Santorini Adası’ndaki deprem fırtınası da akıllara gelince, Ege Denizi’nde yaşanabilecek büyük bir depremin Türkiye’ye etkileri merak konusu oldu. Tarihin derinliklerinde yer alan tsunamiler ve yerle bir eden depremler göz önünde bulundurulduğunda, Ege Denizi’nin en ‘vahşi’ faylarının varlığı her an bir tehlike oluşturabiliyordu. Peki, Girit ve çevresi, özellikle de Türkiye ile 180 kilometrelik mesafede bulunan alan, olası büyük depremlerden nasıl etkilenebilirdi? Gazi Üniversitesi Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümünden Afet Yönetimi Uzmanı Doç. Dr. Bülent Özmen, Sakarya Üniversitesi Afet Yönetim Uygulama ve Araştırma Merkezi Jeofizik Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Murat Utkucu ve ODTÜ İnşaat Mühendisliği Bölümü Kıyı ve Deniz Mühendisliği Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Cevdet Yalçıner, Girit ile ilgili tüm merak edilenleri Milliyet.com.tr’ye anlattı.

GİRİT’İN DEPREM GEÇMİŞİNDE NE VAR?

Girit, hem tarihi hem de depremselliği açısından dikkat çekici bir adadır. Pek çok milletten insan barındıran Girit, geçmişte çeşitli depremlerle karşı karşıya kalmıştır. 365’te yaşanan 8.3 büyüklüğündeki deprem, Girit’in bilinen en büyük sarsıntısıydı. Girit’e yakın tarihlerde meydana gelen depremler arasında, 12 Ekim 1856’da yaşanan 7.7 büyüklüğündeki deprem ve 8 Ağustos 1303 tarihli yaklaşık 8 büyüklüğündeki sarsıntı da bulunmaktaydı. Doç. Dr. Özmen, “Tarihsel dönemde bu bölgede çok sayıda depremin meydana geldiği görülüyor.” diye belirtti. Bu tarz depremlerin varlığı, 6 büyüklüğündeki bir depremin Girit ve çevresinde herhangi bir şaşkınlık yaratmadığını gösteriyor. Ancak, olası bir büyük depremin etkisi geçmişle kıyaslandığında daha geniş bir alanı etkileyebilir. Doç. Dr. Özmen, sözlerine devamla, Girit Adası’nda büyük hasar yaratacak depremler yaşanmasının muhtemel olduğuna dikkat çekti.

“Girit Adası ve çevresinde tarihsel ve aletsel dönemde çok sayıda hasar yapıcı deprem meydana gelmiş, bunların büyüklüğü zaman zaman 8’i bile geçmiştir. Burası dünyanın en aktif bölgelerinden biridir. Ülkemiz kara sınırlarına uzak olmasına rağmen 7’den büyük her depremin, Türkiye’de de hasar yaratma olasılığı vardır.”

Geçmiş depremlerden örnekler veren Profesör, Girit ve Santorini merkezli

Ege’de Deprem Tedirginliği: Tsunami Tehlikesi!
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Farket Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!