Fitch Ratings kuruluşu tarafından yapılan son açıklamalarda, Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ile Çin’in karşılıklı olarak uyguladıkları gümrük vergilerini üç ay süreyle düşürme konusunda anlaştıkları ifade edildi. Bu anlaşmanın, dünyanın en büyük iki ekonomisi arasında yaşanan gerilimin hafifletilmesi ve ciddi ekonomik sorunların yaşanmasının önüne geçme amacını taşıdığı belirtildi.
Ayrıca, Fitch’in geçen ay yüksek gümrük vergilerinin etkisiyle ABD-Çin ticaret akışında yaşanabilecek daralmalar nedeniyle 2025 yılı için küresel ekonomik büyüme tahminlerini düşürdüğü hatırlatıldı. Elde edilen anlaşma sonucunda ABD’nin yürürlükteki ortalama gümrük tarife oranının %23’ten %13’e düştüğü kaydedildi. Bu durumun, küresel büyümeye olan darbenin daha küçük olacağına işaret ettiği vurgulandı, ancak anlaşma öncesi oranların geçen yıl kaydedilen %2,3 seviyesinin oldukça üzerinde olduğu ifade edildi.
“Tedarik Zincirlerinde Daha Fazla Kesinti Yaşanması Olası”
Fitch açıklamasında, ABD ile Çin arasındaki anlaşmanın mevcut ticaret savaşının sona erdiği anlamına gelmediği, dolayısıyla tedarik zincirlerinde daha fazla kesinti olasılığının hâlâ mevcut olduğu belirtildi. ABD Hazine Bakanı Scott Bessent, bu anlaşmanın ABD’nin Çin’den ithalata olan bağımlılığını azaltacağını ve “stratejik ihtiyaçlar için ekonojik ayrışma” sürecinin devam edeceğini ifade etti. Ancak genel ayrışmanın ABD’nin politikası olmadığını da sözlerine ekledi.
Açıklamada, ABD’nin, %31,8 oranıyla gümrük vergisi uyguladığı en yüksek ticaret ortağı olmayı sürdürdüğü kaydedildi. Trump yönetiminin uyguladığı tarifelerin, ABD imalatını artırmak ve ticaret açığını azaltmak amacıyla bir ithal ikamesi olarak değerlendirildiği, bu sürecin ticaret akışları ve tedarik zincirlerinde daha fazla duraksama yaratmanın olası olduğunu gösterdiği ifade edildi.
“Ticari Gerilim Azalırsa Büyüme Tahminleri Yukarı Yönlü Güncellenebilir”
Açıklama, yüksek gümrük vergileri beklentisi ile ithalatta bir artış yaşandığını ve bunun sonucunda ülke ekonomisinin ilk çeyrekte daralmasına katkıda bulunduğunu gösteriyor. Ticaret ve ilgili verilerin gelecek çeyreklerde dalgalı bir seyir izlemesinin muhtemel olduğu ifade edilirken, ABD-Çin görüşmelerinin ve diğer ikili ticaret müzakerelerinin sonucunun belirsizliğinin yatırım kararları üzerinde olumsuz etki yapacağı vurgulandı.
Ayrıca, halihazırda daha fazla belirsizliğin varlığı, birçok sektörde ve bölgede yatırımlar üzerinde kısıtlayıcı bir işlev göreceği belirtiliyor. Fitch, Haziran ayında yayımlanacak olan Küresel Ekonomik Görünüm raporunda, söz konusu faktörlerin göz önünde bulundurulacağını ve ticari gerilimin azalması durumunda küresel büyüme tahminlerinin yukarı yönlü olarak güncellenebileceğini kaydetti.