Papa Franciscus’un 21 Nisan 2023’te vefatının ardından, 7-8 Mayıs 2023 tarihlerinde yapılan papalık seçiminde (Konklav) görevi devralan Papa 14. Leo, göreve gelir gelmez ilk etkinliklerinden birini, Konklav’ı takip eden yaklaşık 4 bin gazeteci ile Vatikan’da buluşarak gerçekleştirdi. Bu buluşma, Papa’nın iletişim ve barış konularına verdiği önemi ortaya koyan önemli bir anı simgeliyordu.
Vatikan’da bulunan 6 Paulus Salonu’nda gazetecileri kabul eden Papa 14. Leo, burada yaptığı konuşmada, “Barış her birimizle başlar. Birbirimize nasıl baktığımız, nasıl dinlediğimiz ve nasıl konuştuğumuz ile başlar. Bu noktada, iletişim biçimimiz temel bir öneme sahiptir. Kelimelerin ve görsellerin savaşına ‘hayır’ demeliyiz. Savaş paradigmasını reddetmeliyiz.” şeklinde vurguladı.
‘İLETİŞİMİ ÖNYARGIDAN, KİNDEN VE NEFRETTEN ARINDIRALIM’
Papa 14. Leo, günümüzdeki zorlu süreçleri de göz önüne alarak, “Hepimiz için bu günler, hem yaşamak hem de anlatmak açısından birer mücadeledir. Bu zorluklardan kaçmamalıyız. Aksine, hangi görev ve hizmet alanında olursak olalım, vasatlığa düşmememiz gerektiği bekleniyor. Kilise, zamanın getirdiği meydan okumaları kabul etmelidir; iletişim ve gazetecilik de zamanın ve tarihin dışında olamaz.” dedi.
Papa, yapay zekanın muazzam potansiyelinin farkında olduğunu belirterek, iletişim araçlarını herkesin iyiliği doğrultusunda yönlendirme sorumluluğunun ve sağduyunun önemine değindi. Bu perspektifle insanlığa fayda sunulabileceğini ifade etti. “İletişimi önyargıdan, kinden, fanatizmden ve nefretten arındıralım; saldırganlıktan temizleyelim” diyerek bu konudaki kararlılığını dile getirdi.
Papa 14. Leo, sessiz ve gürültüsüz bir iletişimi tercih ettiklerinin altını çizerek, “Dinlemeye, sesi olmayanların sesine kulak vermeye hazır bir iletişime ihtiyacımız var. Kelimeleri silahsızlandıralım ve böylece dünyayı da silahsızlandırmaya katkıda bulunalım.” dedi. Böyle bir iletişim tarzının, insan onuruna uygun davranışlar geliştirmemize olanak sağlayacağını dile getirdi.
Papa, gazetecilere seslenerek, “Sizler, çatışmaları, barış umutlarını, adaletsizlikleri ve yoksulluğu, daha iyi bir dünya için sessizce çalışan insanların çabalarını anlatan ön saftaki kişilersiniz. Bu nedenle, barışın iletişimini bilinçli ve cesurca seçmenizi rica ediyorum.” şeklinde konuştu.
Konuşmasının ardından Papa 14. Leo, ön sırada bulunan gazetecileri tek tek selamladı. Bu sırada bir gazeteci, Birinci İznik Konsili’nin 1700. yıl dönümüne ilişkin önceki selefi Papa Franciscus’un katılma isteğini hatırlatıp, kendisinin bu konsile katılıp katılmayacağını sordu. Papa 14. Leo, “Bunu biliyorum. Hazırlanıyoruz.” yanıtını verdi.
Birinci İznik Konsili, Hristiyanlık tarihinde önemli bir yere sahiptir. Roma İmparatoru I. Konstantinos’un çağrısıyla, Hristiyanlığa bağlı tüm piskoposların katılımıyla 325 yılında düzenlenmiştir. Konsilde, Hristiyanlık tarihi açısından önemli dini konular tartışılmış ve karara bağlanmıştır. Papa 14. Leo’nun bu tarihi etkinliğe katılmasının da büyük bir anlam taşıyacağı düşünülmektedir.