Evden Eve Nakliyeciler Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Erdoğan Bağlar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bahar mevsiminin gelmesiyle taşınma sektörünün hareketlendiğini belirtti. Bu süre zarfında özellikle İstanbul içi taşınmaların yoğunluğuna dikkat çeken Bağlar, “Yaşanan deprem sonrasında insanların güvenli bölgelere taşınma talebi arttı.” dedi.
Başkan Bağlar ayrıca, İstanbul’dan Ege ve İç Anadolu bölgelerine doğru göç hareketliliği gözlemlendiğini ifade ederek, İstanbul’un özellikle Bağcılar ve Zeytinburnu gibi bölgelerinde taşınmaların mevcut olduğunu belirtti. “İnsanlar sağlam binalara, yeni binalara taşınmaya özen gösteriyorlar. Derneğimize taşınma yönünden birçok telefon geliyor ve biz de web sitemiz üzerinden üyelerimizi yönlendirmeye çalışıyoruz.” şeklinde konuştu.
“Son dönemde tüketicilerin depolamaya ilgisi arttı”
Bağlar, İstanbul içerisinde 2+1 ev taşınma maliyetinin 25 bin lira ile 35 bin lira, 3+1 evin ise yaklaşık olarak 35 bin lira ile 45 bin lira arasında değiştiğini kaydetti. “Fiyatlar, şehir içi ve şehir dışı taşınmalara, kat durumuna ve ek hizmetlere bağlı olarak değişiklik gösterebiliyor. Son dönemde tüketicilerin depolamaya olan ilgisi de arttı. Müşteriler, eşyalarını oda şeklindeki depolara koyarak anahtarlarını kendileri alıyorlar. Depolara olan talep şu anda oldukça yüksek. 3+1 ya da 4+1 ev eşyası olan kişiler, daha küçük evlere taşındıklarında geri kalan eşyalarını burada depoluyorlar.” diye ekledi.
Bağlar, tüketicilere korsan nakliyat firmalarına karşı dikkatli olmaları yönünde uyarılarda bulundu ve taşıma yapan firmaların yetki belgesinin bulunmasının önemini vurguladı.
“Tarafların hak ve yükümlülüklerini belirleyen taşıma sözleşmesi düzenlenmeli”
Tüketici Konfederasyonu (TÜKONFED) Başkan Vekili İbrahim Güllü ise yaz sezonu ve kentsel dönüşüm gibi faktörlerden dolayı ev taşınma işlemlerinde hareketlilik yaşandığını aktardı. Güllü, tüketicilerin taşımayla ilgili şikayetlerinin en başında eşyalara verilen zarar, kaybolma ve taşıma sırasında fiyat artışı ile ilgili sorunların yer aldığını belirtti.
Tüketicilerin taşıma işlemlerinde mağdur olmamaları için dikkat etmeleri gereken bazı hususlar bulunduğuna dikkat çeken Güllü, “Öncelikle, tarafların hak ve yükümlülüklerini belirleyen taşıma sözleşmesi düzenlenmelidir. Bu sözleşme ile tarafların hakları ve yükümlülükleri belirleneceği için, taşıma işleminin ücreti, ne zaman yapılacağı, taşınacak eşyalarda oluşabilecek hasarlar gibi hususların belirtilmesi gerektiğinden, mağduriyet ve şikayetler azalacaktır.” ifadelerini kullandı.
“Taşıma işlemi korsan firmalar ya da yetkisiz kişilere yaptırılmamalı”
Güllü, taşımalar sırasında eşyaların uğrayabileceği hasarlar için taşıma sözleşmesi ile taşıma sigortası yapılmasının da önemini vurgulayarak, “Taşıma sigortasının taşıyıcı tarafından yapılıp yapılmadığı kontrol edilmelidir. Eğer nakliye şirketi taşıma sigortası yapmıyorsa, tüketicinin kendisi taşıma sigortasını yaptırması şarttır. Taşıma poliçesinin, taşınma sırasında meydana gelebilecek zararları kapsayıp kapsamadığı kontrol edilerek poliçenin bir örneği saklanmalıdır. Ayrıca, taşınacak eşyalar arasında yer alan kıymetli eşyaların bir listesinin yapılması ve taşıyıcıya imzalatılması gerekmektedir.” dedi.
Güllü, taşıma işleminin korsan firmalar ya da yetkisiz kişilere yaptırılmaması gerektiğini, mağdur olmaktan kaçınmak isteyen taşınmak isteyen bireylerin firmaları iyi