Milliyet.com.tr/ÖZEL Hazine ve Maliye Bakanlığı, vergi kayıp kaçağına karşı sıkı bir denetim süreci başlatmış durumda. Vergi kaçağının en yoğun görüldüğü sektörlerden biri olan konut sektörü, özellikle son dönemlerde dikkatlice izleniyor. Bakanlık, kira gelir beyanlarını yoğun bir şekilde takip ederek, bu geliri beyan etmeyen mükelleflere yazılar göndermiş ve onları vergi dairelerinde izaha çağırmıştı. Bu süreç, sadece kira gelirleri ile sınırlı kalmayarak konut satışlarını da kapsamına almıştır.
KONUT SATIŞLARI MERCEK ALTINDA!
Kira gelirleri haricinde, konut satışları da detaylı bir incelemeye tabi tutuluyor. Bu kapsamda, gayrimenkul satışları sırasında tapu bedelinin düşük gösterilmesi durumları araştırılıyor. Düşük bir tapu harcı ödemek amacıyla beyan edilen fiyatları kontrol eden Gelir İdaresi Başkanlığı, bu alanda da aktif izleme yapmaktadır. Söz konusu durumlarla ilgili olarak, ilgili mükelleflere resmi yazılar gönderilmektedir.
‘YAPAY ZEKA ÜZERİNDEN ÇALIŞMA YAPILIYORDU’
Gayrimenkul Uzmanı Mustafa Hakan Özelmacıklı, bu süreçle ilgili detayları Milliyet.com.tr’ye açıklarken, Gelir İdaresi Başkanlığı’nın yapay zeka tabanlı bir gayrimenkul değer tespit çalışması yürüttüğünü belirtti. Uzman, “Bu sistem, gayrimenkul değerlerinin tespitinde büyük verileri kullanarak önemli adımlar atmaktadır,” dedi.
‘MEVA SİSTEMİ ÜZERİNDEN İNCELENİYOR’
Mekânsal Veri Analizi (MEVA) Sistemi, Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından kullanılan bilgi teknolojilerinin entegre edildiği bir platformdur. Bu sistem sayesinde, taşınmazlarla ilgili vergisel yükümlülüklerin izlenmesi konusunda önemli adımlar atılmıştır. Yaygın olarak kiralar üzerinde de çalışmalar yürütülmekte, ancak özellikle gayrimenkul satışları da detaylı bir şekilde incelenmektedir.
Bu sistem üzerinden, bir taşınmazın satış işlemi sırasında beyan edilen tapu harcı matrahının, karşıladığı rayiç değerler ve bölgedeki piyasa koşulları ile karşılaştırılarak değerlendirilmesi yapılmaktadır.
‘MÜKELLEFLERE YAZILAR GÖNDERİLİYOR’
Yapılan incelemeler sonrasında, değerlendirme yapılan mükelleflere taşınmaz adresi, beyan edilen tapu harcı matrahı ve gösterilen satış bedelinin piyasa değerlerine göre düşük olduğuna dair yazılar gönderilmektedir. Türk vergi sisteminin önemli bir parçası olarak bu durum, mükelleflerin beyanlarına yönelik bir uyarı işlevi görmektedir.
BİR CEZAİ İŞLEM UYGULANIYOR MU?
Burada doğrudan bir ceza uygulanmamaktadır. Mükelleflere, beyan farklarını gidermek için 15 gün içinde gerekli işlemleri yapmaları tavsiye edilmekte ve pişmanlık kapsamında örnekler sunulmaktadır. Beyan farklarının ödenmesi gerekmektedir. Ülkemizde gayrimenkul satışlarında genellikle düşük değer beyan edildiği dikkate alındığında, bu durum sıkça karşılaşılmaktadır.
‘DEĞER BARIŞINA İHTİYAÇ VAR’
Doğru beyan sisteminin inşa edilmesi adına bir değer barışına ihtiyaç duyuluyor. Bu çerçevede asıl beklenti, değer artış kazançlarına yönelik olarak, belirli bir sürede muafiyet getirilmesidir. Özellikle gayrimenkullerin ilk satışlarında düşük göstermenin sorun teşkil ettiği belirtilmektedir. Bu sorunun çözümü için düzenlemeler yapılması ve doğru bir değer haritası oluşturulması gerektiği öne sürülmektedir.
‘TAPU HARÇLARI DÜŞÜRÜ