1. Haberler
  2. EKONOMİ
  3. SPK’dan Kripto Denetimlerine Yeni Düzenleme!

SPK’dan Kripto Denetimlerine Yeni Düzenleme!

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

SPK’nın Kripto Varlık Hizmet Sağlayıcıları İçin Belirlediği Denetim Süreçleri

Türkiye Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), kripto varlık hizmet sağlayıcıları tarafından gerçekleştirilecek faaliyet izni başvurularının öncesinde, bu platformların zorunlu olarak gerçekleştirmesi gereken rezerv kanıtı denetimi süreçleri için belli ilke ve esaslar belirlediğini açıkladı. Bu açıklama, haftalık bültende yer aldı.

SPK’nın yaptığı açıklamaya göre, kripto varlık hizmet sağlayıcıları ile bağımsız denetim kuruluşları arasında, denetimin yapılacağı her 3 aylık dönemin en geç ilk ayı içerisinde, rezerv kanıtı denetiminin gerçekleştirilmesine yönelik sözleşme imzalanması gerekmekte. Ayrıca, bu sözleşme yıl içinde yapılacak diğer denetim dönemlerini kapsar şekilde toplu olarak da imzalanabilecek.

Bir kripto varlık hizmet sağlayıcısı, en fazla arka arkaya 12 denetim döneminde aynı şirkete rezerv kanıt denetimi yaptırma hakkına sahip. Diğer yandan, bir sorumlu bilgi sistemleri başdenetçisi ise aynı kripto varlık hizmet sağlayıcısı için en fazla arka arkaya 4 dönem rezerv kanıt denetim raporu imzalayabilecektir.

Denetim Süreci ve Sorumluluklar

İmzalanan sözleşme doğrultusunda kripto varlık hizmet sağlayıcıları, denetim sürecine konu olan her türlü kayıt, bilgi ve belge ile denetimin icra edileceği sistemleri hazırlamak zorunda olacaklar. Bu süreçte, belirli bilgilerin bilgi sistemleri denetçisine sunulması ve denetim raporunda yer alması gerekecek.

Denetim raporunda sunulması gereken bilgiler arasında “kripto varlıkların listesi”, “müşterilere ait kripto varlıkların cari değeri”, “kripto varlıkların hangi ağlarda bulunduğu”, “saklama modeli ve erişim kontrol mekanizmalarına dair bilgiler” ile “kripto varlıkların saklandığı cüzdanların listesi ve adresleri” yer alacaktır. Ayrıca, platformlar “müşterilere ait nakit bakiye büyüklükleri”, “platforma ait kripto varlıkların cari değeri ile nakit bakiye büyüklükleri” ve “platformun çalıştığı saklama kuruluşlarının listesi” gibi bilgileri de sunmak zorundadır.

Bu çerçevede, kripto varlık platformunun likit rezervinde tutulan tüm varlıklar denetim kapsamına alınacak ve bu varlıklar için denetim sonuçları raporda spesifik bir başlık altında yer alacaktır. Denetim kapsamında, kontrol edilen kripto varlıkların %100’ünün varlığının teyit edilmesi gereklidir.

Denetim Tarihleri ve Raporlama Süreci

Bilgi sistemleri denetçisi, denetim dönemi sırasında rastgele iki ayrı tarih belirleyecek ve bu tarihler, denetim tarihinin bir gün öncesine kadar kripto varlık platformu ile paylaşılmayacaktır. Belirlenen tarihlerde gün içerisinde kripto varlık hizmet sağlayıcısının müşteri varlık bilgileri, dağıtık defter ağındaki varlıklarla karşılaştırılmak üzere alınabilecektir.

Denetim sürecinde cüzdan adreslerinin doğruluğunun teyidi, denetim raporunda belirtilecektir. Rapor, sorumlu bilgi sistemleri başdenetçisi tarafından imzalandıktan sonra geçerli hale gelecek ve denetim döneminin bitimini takip eden ilk 10 iş günü içinde kripto varlık hizmet sağlayıcısının yönetim kurulu başkanlığına teslim edilecektir. Denetim raporunun kabulü için yönetim kurulu kararı ile birlikte SPK’ye 15 iş günü içerisinde gönderilecektir.

Denetim raporu tamamen kripto varlık platformunun yönetim kuruluna hitaben hazırlanacak ve yönetim kurulu ile SPK dışında herhangi bir taraf ile paylaşılmayacaktır. Raporun giriş kısmında denetimin amacı, kapsamı, kullanılan araç ve

SPK’dan Kripto Denetimlerine Yeni Düzenleme!
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Farket Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!