İsveç Başbakanı Ulf Kristersson, başkent Stockholm’de İzlanda Cumhurbaşkanı Halla Tomasdottir ile bir araya gelerek önemli bir basın toplantısı gerçekleştirdi. Toplantıda, NATO ülkeleri arasındaki savunma harcamaları ve iki ülke arasındaki işbirlikleri hakkında bilgiler verildi.
Haziran 2024’te Lahey’de düzenlenecek olan NATO zirvesine dikkat çeken Kristersson, NATO içerisindeki üye ülkelerin Gayri Safi Yurt İçi Hasılalarının (GSYİH) yüzde 2’sini savunma harcamaları olarak tahsis etme kararını gözden geçireceğini belirtti. Bu bağlamda, NATO’nun geleceğine yön verecek olan bu zirvede, Kristersson savunma harcamalarının artırılması yönünde görüşmeler yapılacağını vurguladı. Başbakan, “Haziran ayında Lahey’de yapılacak NATO zirvesinde NATO müttefiği devletlerin savunma harcamalarını GSYİH’lerinin yüzde 3,5’ine çıkaracağına inanıyorum. Zaten bu NATO Genel Sekreteri Mark Rutte’nin önerisi” şeklinde konuştu.
İzlanda Cumhurbaşkanı Halla Tomasdottir ise, İsveç’e beşeri, ticari ve teknolojik işbirliklerini geliştirmek adına 3 günlük bir ziyarette bulunduklarını belirtti. Tomasdottir, iki ülke arasında yapılacak ikili ticaret ve teknoloji konusundaki önemli anlaşmalara da dikkat çekti. “Biz dost, komşu ve ortaktan daha fazlasıyız. Müttefik iki ülkeyiz” diyerek, ilişkileri güçlendirme vurgusu yaptı.
Bu toplantı, hem NATO’nun geleceği hem de İsveç ile İzlanda arasındaki ilişkilerin nasıl gelişeceği açısından kritik öneme sahip. Kristersson’un savunma harcamalarındaki artışa dair ifadeleri, NATO içindeki tartışmaları ve aliansta uluslararası güvenlik konularıyla ilgili önemli bir dönüm noktasını daha da net bir şekilde ortaya koyuyor. Tomasdottir’in ziyareti ise iki ülke arasındaki ekonomik ve teknolojik işbirliklerinin geliştirilmesi açısından yeni bir kapı açmayı vaat ediyor.
Sonuç olarak, Kristersson’un toplantısında ortaya koyduğu görüşler, NATO’nun geleceğinde oynayacağı rolün yanı sıra, İsveç ile İzlanda arasındaki ilişkilerin derinleşeceğine işaret ediyor. Bu bağlamda, iki ülkenin ortak hedeflere ulaşmak için işbirliklerini geliştirmeleri, bölgesel güvenliğin sağlanması adına büyük bir adım olarak değerlendiriliyor.