1. Haberler
  2. SAĞLIK
  3. Astımda Bahar Önlemleri: Uzmandan Uyarılar

Astımda Bahar Önlemleri: Uzmandan Uyarılar

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Adem Dirican, 6 Mayıs Dünya Astım Günü vesilesiyle astım hakkında bilgilendirmede bulundu. Dr. Dirican, astımın, çeşitli tetikleyicilere bağlı olarak solunum yollarını oluşturan bronşların kasılmasıyla daralması, ödem veya balgam gibi yapışkan sıvıların hava yollarını tıkarak solunum güçlüğüne yol açan bir hastalık olduğunu vurguladı.

“DÜNYADA 300 MİLYON KİŞİDE GÖRÜLÜYOR, HER YIL 250 BİN ÖLÜME YOL AÇIYOR”

Dr. Dirican, Türkiye’de ve dünyada astım hastalarının yüzde 10’undan daha azının tam kontrol altında olduğunu belirtti. Türkiye’de her 12 erişkinden biri ve 7 çocuktan birinin bu hastalıktan etkilendiğini ifade eden Dirican, dünya genelinde yaklaşık 300 milyon kişide astım görüldüğünü ve her yıl 250 bin ölüme neden olduğunu aktardı. “Astım, düzenli tedaviyle kontrol altında tutulabilir. Dünyada ve ülkemizde bu hastalığın tedavisinde gerekli olan her türlü ilaç mevcuttur. Astımla sorunsuz bir şekilde yaşamak mümkündür,” diye ekledi.

“HER POLEN ALERJİYE YOL AÇMAMAKTADIR”

Bahar mevsiminde, astım ve alerjik hastalıkların daha sık ortaya çıktığını belirten Dr. Dirican, alerjik astım hastalarının ilkbahar aylarında artan polenler sebebiyle daha dikkatli olmaları gerektiğini vurguladı. “Alerjiye neden olan tetikleyicilerin başında polenler gelmektedir. Ancak, her polen türü alerjiye yol açmamaktadır. Türkiye’de özellikle çayır polenleri ve yöresel ağaç polenleri, alerjik hastalıkların ortaya çıkmasında büyük önem taşımaktadır,” şeklinde devam etti.

ASTIMIN BELİRTİLERİ NELERDİR?

Astımın temel belirtilerinin hırıltılı solunum, balgam, nefes darlığı ve öksürük olduğunu söyleyen Dr. Dirican, bu belirtilerin aniden ortaya çıkmasını “astım atağı” ya da “astım krizi” olarak tanımladı. Astım ataklarının tetikleyicileri arasında soğuk hava, sigara dumanı, kirli hava, mikrobik hastalıklar, aşırı yorgunluk, ağaç ve çiçek polenleri, hayvan tüyleri gibi alerjenler ve psikolojik stres yer almaktadır.

Astım hastalığı belirtileri

“ALERJİK HASTALIKLAR GENETİK BİR HASTALIKTIR”

Alerjik hastalıkların tamamen ortadan kaldırılmasının mümkün olmadığını belirten Dr. Dirican, alerjik hastalıkların içgüdüsel olarak genetik bir temeli olduğunu dile getirdi. “Uyguladığımız tedavi yöntemleri, hastalığın tekrarlamasını ve belirtilerin şiddetini azaltmaya yöneliktir. Astım düzgün bir tedaviyle kontrol altına alınarak sorunsuz bir yaşam sürdürmek mümkündür,” ifadesini kullandı.

Alerjik hast
</p>
</div></div>			<div class=

Astımda Bahar Önlemleri: Uzmandan Uyarılar
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Farket Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!