Almanya’da, Hristiyan Demokrat Birlik (CDU) Partisi Genel Başkanı ve milletvekili olan Friedrich Merz, Federal Meclis’te gerçekleşen ilk tur oylamada yeterli oyu elde edemeyerek başbakanlık görevine seçilemedi. Bu gelişme, Almanya basınında “büyük sürpriz” olarak nitelendirildi. Federal Meclis Başkanı Julia Klöckner’in başkanlığında yapılan gizli oylamada, Merz toplam 621 milletvekilinin katılımıyla gerçekleşen oylamada, sadece 310 oy alarak hedefine ulaşamadı.
Oylamada ayrıca 307 “hayır” oyu kullanıldı, 3 milletvekili ise çekimser kaldı ve 1 oy ise geçersiz sayıldı. Bu sonuçlar, Merz’in başkan olarak seçilmek için gerekli olan 316 oya ulaşamadığı anlamına geliyor. Böylece, Federal Meclis’teki durumlardaki belirsizlik devam etti.
AfD’DEN İSTİFA ÇAĞRISI!
Almanya’da geçen hafta ‘aşırı sağcı’ olarak ilan edilen Alternatif for Almanya (AfD) partisinin eş genel başkanı Alice Weidel, Bild gazetesinde çıkan bir habere göre Merz’e istifa çağrısı yaparak, seçimlerin yenilenmesini talep etti. Bu, seçim sonrası yaşanan siyasi atmosferin ne kadar gergin olduğunu gösteriyor.
NOT: AfD, seçimleri ikinci parti olarak tamamlamıştı ve bu genel seçimlerin ardından yapılan ilk ankette, Almanya’daki en büyük siyasi parti olarak ön plana çıkmıştı. Bu durum, Merz için olan siyasi durumun zorluklarını daha da artırmış görünüyor.
OTURUMA ARA VERİLDİ
Merz’in ilk oylamada başarısız olmasının ardından, Meclis Başkanı Klöckner oturuma ara vererek bu belirsiz durumu değerlendirmek üzere zamana ihtiyaç olduğunu belirtti. Bu gelişme, ülke genelinde siyasi tartışmaların yeniden alevlenmesine yol açtı.
Almanya’da 23 Şubat’ta gerçekleştirilen erken genel seçimlerden sonra, Hristiyan Birlik (CDU/CSU) partileri ve Sosyal Demokrat Parti (SPD) arasında hükümet kurma görüşmeleri başlamıştı. Mecliste toplamda 628 sandalyesi bulunan bu partiler, ülke siyasetindeki güç dinamiklerini etkilemekte. Böylece, geçici olarak belirsizlik içinde olan yeni hükümetin kurulma süreci, ulusal ve uluslararası alanda dikkatle izleniyor.
Friedrich Merz’in başbakanlık oylamasındaki başarısızlığı, aynı zamanda CDU’nun içindeki bölünmelere ve ülkenin mevcut siyasi ikliminde yaşanan zorluklara dair önemli bir işaret olarak değerlendiriliyor. Almanya’da ilerleyen günlerde nasıl bir siyasi gelişim yaşanacağı merak konusu. Devletin meşruiyetini sürdürmesi ve istikrarlı bir hükümet yapısının inşa edilmesi için partilerin birbirleriyle olan ilişkilerini gözden geçirmesi gerekecek.