Diyetisyen Beyza Tağraf, son dönemlerde yürütülen bilimsel araştırmalarda kefirin bağırsak iltihaplarını baskılayıcı etkisine dikkat çekmiştir. Özellikle, kefirin Alzheimer hastalığına karşı koruyucu bir gıda olabileceğini dile getirmiştir. Ancak, bu etkinin sağlanabilmesi için yalnızca kefir tüketmenin yeterli olmadığını da vurgulamıştır.
KEFİR, NÖROİNFLAMASYONU AZALTABİLİR
Diyetisyen Tağraf, bağırsakta iltihaplanmaya neden olabilecek bazı maddelerin kefir sayesinde baskılanabileceğini ifade etmiştir. “Nöroinflamasyonu azaltmak, Alzheimer’dan korunma veya önleme açısından iyi bir strateji oluşturmaktadır. Ancak, bu noktada başka sağlık koşullarını ve genel beslenme düzenimizi de göz önünde bulundurmak zorundayız. Eğer kefirden bu faydayı görmek istiyorsak, yaşam tarzımızı ve beslenme alışkanlıklarımızı optimal seviyeye çıkarmamız gerekiyor” şeklinde açıklamalar yapmıştır.
ALZHEIMER İLE MÜCADELEDE BÜTÜNCÜL YAKLAŞIM ŞART
Diyetisyen Tağraf, Alzheimer’ı birçok faktörün etkilediği bir hastalık olarak tanımlamakta ve bu nedenle “Alzheimer hastalığına, çatısında birçok deliği olan bir ev gibi görünmelidir. Eğer bu evin çatısını onarmak istiyorsanız, tüm delikleri kapatmalısınız. İnflamasyon bunlardan sadece biridir” demiştir. Alzheimer’ın neden olabileceği bütün faktörlerin hedef alınması gerektiğini vurgulayarak, bütüncül tıbbın ve multidisipliner bir yaklaşımın önemini dile getirmiştir.
KEFİR TEK BAŞINA YETERLİ DEĞİL
Beyza Tağraf, Alzheimer şüphesiyle gelen hastalar için yalnızca bir tedavi yöntemine odaklanmadıklarını, bunun yerine medikal tedavi ve beslenme düzenlemesi gibi farklı alanlarda destek sağladıklarını belirtmiştir. Ayrıca, gerekli olduğunda beyin uyarımları ve bilişsel rehabilitasyon gibi yöntemlerin de devreye alındığını ifade etmiştir. “Kefir faydalı olsa da, etkisini görmek için genel sağlık durumumuzu iyileştirmemiz gerekiyor” şeklinde bir açıklama yapmıştır.
FİZİKSEL VE ZİHİNSEL FAALİYETLERİ DESTEKLEYEREK BEYNİN YAŞLANMA SÜRECİ YAVAŞLATILABİLİR
Diyetisyen Tağraf, daha sağlıklı beslenerek, fiziksel aktiviteyi artırarak ve zihinsel faaliyetleri destekleyerek beynin yaşlanma sürecini yavaşlatmanın mümkün olduğunu belirtmiştir. “Alzheimer açısından şöyle bir alışkanlık edinmeliyiz: Eğer şüphe varsa, hastaya yalnızca ilaç değil, sosyal, zihinsel ve fiziksel tüm alanlarda destek sunmalıyız. Yani hastanın yaşamına bütüncül bir şekilde dokunmalıyız. Böyle bir yaklaşım ile kefirin olumlu etkilerini