Son dönemlerde kullanım oranı hızla artan elektronik sigaralar, gençler başta olmak üzere geniş bir kitle tarafından sağlığa daha az zararlı olduğu düşünülerek tercih ediliyor. Ancak, bu ürünlerin nikotin bağımlılığını sürdürdüğü gibi, akciğer hasarı, kalp hastalıkları ve genç bireylerde beyin gelişiminin olumsuz etkilenmesi gibi pek çok sağlık sorunu riski taşıdığı iddia ediliyor. Yapılan araştırmalar da bu elektronik sigaraların vücut üzerinde başka olumsuz etkilerinin olduğunu ortaya koymaktadır.
Elektro Sigara ve Gençlerin Sağlığına Dikkat Çekiliyor
Göğüs Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Alper Fındıkçıoğlu, elektronik sigaraların farklı tatları ve sigara gibi yoğun bir kokuya sahip olmaması sebebiyle zararsız bir seçenek olarak algılandığını belirtiyor. Ancak bu algının yanlış olduğunu ifade eden Fındıkçıoğlu, “Elektronik sigaralar, sigara kadar zararlı olabiliyor. Özellikle 10-15 yaş aralığındaki gençler çok rahat kullanabiliyor ve bu durum, onların akciğer, kalp damar gibi hastalıklarla karşılaşma riskini artırıyor” diyerek endişelerini dile getirmektedir.
Yanlış Algı ve Artan Kullanım Oranı
Prof. Dr. Fındıkçıoğlu, elektronik sigaraların normal tütün ürünleri ile benzerlik taşıdığını ve farklı bir ürün olarak tanıtılmasının yanıltıcı olduğunu vurguladı. Son 10-15 yılda bu ürünlerin kullanımının arttığını ve toplumsal bir sağlık sorunu haline geldiğini ifade ederken, sigara içmenin yasak olduğu yerlerde, elektronik sigara kullanımının rahatlığının sürükleyici olduğunu eklemektedir. Bu durum, ilkokul ve ortaokul çağındaki çocukların bile bu ürünleri kullanmasına yol açmakta; böylece genç yaşta çok sayıda birey bu zararlara maruz kalmaktadır.”
Patlamış Mısır Akciğeri Hastalığı ve Elektronik Sigaralar
Prof. Dr. Fındıkçıoğlu, elektronik sigaralardan kaynaklandığı bilinen ‘patlamış mısır akciğeri’ hastalığını gündeme getirmektedir. Bu hastalığın, ilk kez Amerika’daki patlamış mısır fabrikası işçilerinde tespit edildiğini belirten uzman, diacetyl isimli kimyasalın solunması sonucunda bu hastalığın ortaya çıktığını ifade ediyor. Elektronik sigaralarda da kullanılan bu madde, akciğerlerde ciddi zararlar oluşturmakta ve Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı (KOAH) gibi semptomlara yol açan bir duruma neden olmaktadır. Elektronik sigaraların artan kullanımı, bu tür sağlık sorunlarının yaygınlaşmasını beraberinde getirebilir.”
Özellikle Amerikan toplumunda bu hastalığın yaygınlaşması, ciddi bir sağlık sorunu teşkil etmekte ve elektronik sigaranın zararı, normal sigara ile benzer düzeyde olduğu unutulmamalıdır. Ayrıca, sigarayı bırakma amacıyla elektronik sigara kullanımının da yanlış bir yönlendirme olduğuna vurgu yapan Fındıkçıoğlu, bu ikisi aras