Karahan, Uluslararası Para Fonu (IMF) ve Dünya Bankası’nın Washington’da gerçekleştirilen yıllık toplantıları çerçevesinde, “Türkiye’de Enflasyon Görünümü” konulu bir sunum yaptı. Dezenflasyon sürecinin doğru bir şekilde devam ettiğini belirten Karahan, temel enflasyon trendinin de azalmaya devam ettiğini ifade etti. Ancak, hizmet enflasyonu ve yönetilen fiyatların dezenflasyon sürecinin hızını kısıtladığını vurguladı.
Karahan, geçmişteki endekslemenin belirli kalemlerin hizmet enflasyonunu artırdığını söyledi.
Öncü göstergelerin kira enflasyonunda aşağı yönlü bir diyagram çizdiğini dile getiren Karahan, şirketlerin fiyatlandırma davranışlarındaki iyileşmenin sürdüğünün altını çizdi.
Karahan, fiyat değişikliklerinin gerçekleşme olasılığının didik didik azaldığını aktararak, reel sektörün enflasyon beklentilerinde bir iyileşmenin gözlemlendiğini vurguladı. Ekonomik aktivitenin yavaşlama eğiliminde olduğunu da ifade etti.
İç talebin yavaşladığını belirten Karahan, 12 aylık enflasyon beklentelerindeki düşüşün devam ettiğini ekledi.
Karahan, Türk lirası mevduatlarının payının artış gösterdiğini ifade ederek, Türk lirasına yönelimin yüksek olmasının sonuçları arasında kur korumalı mevduat (KKM) hesaplarında bir azalma yaşandığını kaydetti.
Kredi faiz oranlarındaki düşüşün enflasyon beklentilerini iyileştirdiğini belirtirken, döviz rezervlerinde kayda değer bir artış olduğu bilgisini paylaştı.