Yunanistan, deniz dronları alanında yeni bir rekabetin içine girdi. Haberde, Yunan “rakip” tanıtılırken, Türkiye’nin ASELSAN tarafından geliştirilen köklü Albatros serisinin, üstün kabiliyetleriyle öne çıkmaya devam ettiği belirtildi. Bu durum, bölgesel deniz dronu yarışında mevcut olan teknolojik farkı gözler önüne seriyor.
Delian Alliance Industries, projesini resmi X hesabında duyurdu; “Yakında, topraklarımıza erişimi engellemek için geliştirdiğimiz, maliyet etkin yetenekler sunan tek kullanımlık dronlarımızı tanıtacağız” şeklinde ifadeler kullandı. Bu tanıtımın arkasında asimetrik savaş ve toprak güvenliği için insansız deniz sistemlerine olan küresel ilginin arttığı gerçeği yatıyor.
‘TÜRKİYE ALBATROS İLE LİDER’
Türkiye’nin savunma sanayisi açısından önem taşıyan bu gelişmeye değinirken, ASELSAN’ın Albatros Kamikaze İnsansız Su Üstü Aracı (İSUA) modelinin önemli ilerlemeler kaydettiği belirtildi. “Bu gelişmiş özellikler arasında sürü halinde operasyon yapabilme yeteneği ve ATMACA gemisavar füzesinden türetilmiş bir harp başlığı da bulunuyor” ifadeleri haberde yer aldı. Türk Donanması tarafından gerçek atışlı tatbikatlar ve eğitimlerde kullanılan Albatros ailesi, asimetrik deniz tehditlerine karşı koymak için tasarlandı. İşte seride yer alan modeller:
- ALBATROS-T: Hızlı taktik operasyonlar için 5 metrelik araç
- ALBATROS-K: Uzun menzilli görevler için 11 metrelik model
- ALBATROS-S: Modern deniz senaryolarında çok yönlülük sunan 7.2 metrelik varyant
Haberde Türkiye’nin deniz dronu alanında lider olduğu belirtilirken, bu modellerin Türkiye’nin yüksek hızlı ve uyarlanabilir insansız deniz sistemleri geliştirme konusundaki stratejik odağını ortaya koyduğu vurgulandı. Albatros serisi, bölgedeki deniz dronu teknolojisinde lider konuma getirmiştir.
YUNANİSTAN’IN YENİ GİRİŞİMİ
Yunanistan’ın yeni kamikaze tipi dronunun, deniz savunma yeteneklerini modernize etme yolunda bir adım olduğu bilgisi verildi. Ancak, bu dronun tek harp başlığına sahip tek kullanımlık tasarımıyla çok amaçlı ve sürü operasyonlarına uygun Albatros serisinin gerisinde kaldığı kaydedildi. Yunan sistemi, toprak ihlallerini caydırmak için maliyet etkin bir çözüm sunmayı amaçlıyor. Ancak menzil, hız ve sistem entegrasyonu gibi teknik detaylar henüz açıklanmadı.
Teknolojik rekabet ve bölgesel gerilimlerin giderek arttığı bu ortamda, Yunanistan’ın deniz dronu yarışına katılması, deniz güvenliğini artırma yönündeki kararlılığını gösteriyor. Öte yandan, Türkiye’nin Albatros serisi, uluslararası standartları belirlemeye devam ediyor. Türk savunma sanayisinin ileri teknoloji yatırımlarıyla öne çıkması, bu rekabette önemli bir faktör olmaya devam etmektedir.