Sağlık turizmi alanında düzenlemeler içeren yeni yönetmelik, bu sektördeki tüm sağlık tesisleri ve aracı kuruluşların HealthTürkiye portalı ile entegre çalışmalarını zorunlu hale getirmiştir. Bu entegrasyon sayesinde sunulan hizmetler portal üzerinden takip edilebilirken, hastalar aldıkları hizmetleri sistem üzerinden görüntüleyebilme imkanına da sahip olacaklardır.
Yönetmelik, hastanelerdeki cerrahi işlemlerin gerçekleştirileceği ameliyathane ortamında komplikasyon sigortası yaptırılmasını da zorunlu hale getirmiştir. USHAŞ, sağlık turizmi kapsamında faaliyet gösteren sağlık tesisleri ile aracı kuruluşların uluslararası platformlarda aktif destek göreceğini açıklamıştır. Ayrıca, sağlık tesisleri ve aracı kuruluşlar, sağlık turizmindeki hizmet kalitesini artırmayı hedefleyerek, sunulan hizmetlerin takibinden sorumlu personel belirleyeceklerdir.
Yeni düzenlemelerle birlikte, sağlık turizmi alanında hizmet verecek aracı kuruluşlar, USHAŞ tarafından yetki belgesi ile belgelendirileceklerdir. Aracı kuruluşların sunduğu hizmetlerin düzenli olarak izlenip raporlanacağı bilgisinin yanı sıra, sağlık tesislerine uzaktan sağlık hizmetleri sunma yetkisi tanınmıştır. Uzaktan sağlık hizmeti veren tesisler, bu hizmetlerini HealthTürkiye portalı üzerinden ilan etmek zorundadır. Ayrıca, sağlık tesislerinin Türkiye Sağlık Hizmetleri Kalite ve Akreditasyon Enstitüsü (TÜSKA) tarafından uluslararası geçerliliğe sahip akreditasyon ve sertifikalara sahip olmaları şartı da getirilmiştir.
Uluslararası Sağlık Turizmi Yetki Belgesi’nin geçerliliği, HealthTürkiye Performans Kriterleri ile ilişkilendirilmiş ve bu kriterler arasında hasta memnuniyeti, hasta şikayetleri, cevap verme süresi, randevu bekleme süresi ve finansal performans gibi unsurlar yer almaktadır. Amaç, sağlık turizmindeki hizmet kalitesini artırmak olarak belirtilmiştir.
Tüm sağlık tesisleri ve aracı kuruluşlar, hasta şikayet oranları ve memnuniyet anketleri üzerinden Sağlık Bakanlığı ve ilgili kuruluşlar tarafından belirlenmiş yöntemlerle düzenli olarak değerlendirilecektir. Bu değerlendirmeler, sağlıkta hizmet kalitesinin artırılması ve sürdürülebilmesi için sektöre öz değerlendirme olanağı sunacağı ifade edilmektedir. Yönetmelikte yer alan diğer bir madde ise, sağlık tesisleri ve aracı kuruluşların yabancı dil seçenekleri bulunan internet siteleri oluşturmasının ve en az bir yabancı dil bilen personel istihdam etmelerinin zorunlu hale gelmesidir.
Aracı kuruluşların ayrıca, 7/24 hizmet verecek biçimde en az iki yabancı dilde çağrı merkezi hizmeti sunmaları gerektiği vurgulanmıştır. Mevcut Sağlık Turizmi Yetki Belgeli sağlık tesisleri ve aracı kuruluşların, yeni yönetmelik hükümlerine altı ay içerisinde uyum sağlamaları, komplikasyon sigortalarının 2025 sonuna kadar tamamlanması ve akreditasyon ile sertifikalarının 2026 sonuna kadar alınması gerekliliği de yönetmelikte belirtilmiştir.