1. Haberler
  2. GÜNDEM
  3. Sazlıdere Barajı’nda Su Krizi İddiaları Manipülasyon mu?

Sazlıdere Barajı’nda Su Krizi İddiaları Manipülasyon mu?

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Son günlerde DMM’nin sosyal medya hesabından yapılan açıklamada, İstanbul’daki Sazlıdere Barajı ile ilgili 2022 yılında alınan bir kararın ardından çeşitli manipülasyon kampanyalarının yürütüldüğü belirtilerek, bu kararın “İstanbul’da su krizi yaşanacağı” algısını oluşturmayı amaçladığına dikkat çekildi. Açıklamada, iddiaların gerçeklerle örtüşmediği ve durumun net bir şekilde izah edileceği ifade edildi.

İstanbul’un su kaynakları ve su tüketimiyle ilgili veriler, aynı zamanda Kanal İstanbul Projesi’nin ve dar gelirli vatandaşa yönelik olarak inşa edilen 24 bin sosyal konut projesinin “İstanbul’u susuzluğa mahkum edeceği” yönündeki iddiaları çürüttüğü kaydedildi. DMM, açıklamada şunları vurguladı: “Karar tarihleri dikkate alındığında, projeler kapsamındaki çalışmaların ‘herhangi birinin tutukluluğu’ ile ilgisi yoktur.” Bu şekilde, kamuoyunun yanıltılmaya çalışıldığını belirtti.

2024 verilerine göre İstanbul’un yıllık su tüketiminin yaklaşık 1 milyar 162 milyon metreküp olduğu ifade edilirken, Sazlıdere Barajı’nın mevcut veriminin yılda yalnızca 51 milyon metreküp olduğu hatırlatıldı. Açıklamada Kanal İstanbul Projesi devreye girdiğinde, Sazlıdere Barajı’nı besleyen kaynakların yüzde 61’inin kanal içinde kalacağı, ancak kalan yüzde 39’luk kısmın korunacağı bilgisi verildi.

Sazlıdere Barajı ile Canal İstanbul Projesi arasında bağlantı kurulduğunda su kaybının İstanbul geneline etkisinin sadece yüzde 3 olduğunun altı çizildi. Öte yandan, İstanbul iline yılbaşından bu yana verilen toplam su miktarının 338 milyon metreküp olduğu; bunun 212 milyon metreküpünün Melen Regülatöründen, 75 milyon metreküpünün ise Yeşilçay Regülatöründen geldiği belirtildi. DSİ tarafından inşa edilen regülatörler aracılığıyla şehrin toplamda 287 milyon metreküp su ile desteklendiği kaydedildi.

Yapılan açıklamada, İstanbul barajlarının mevcut doluluk oranının yüzde 82,10 düzeyinde olduğuna yer verilerek, DSİ Genel Müdürlüğü tarafından yürütülen çalışmalar hakkında bilgi verildi. Gelecekte ortaya çıkabilecek ihtiyaçlara yönelik Avrupa Yakası’nda ilave su kaynakları ve depolama tesisleri oluşturma amacıyla projeler üzerinde çalışmaların devam ettiği bildirildi.

Ayrıca, “Verilerden de anlaşılacağı üzere, Sazlıdere Barajı ile ilgili alınan kararın, ‘İstanbul’da bir su krizine neden olabileceğine’ yönelik yorumlar, kamuoyunu manipüle etmeye yöneliktir” denildi. Bu bağlamda, Sazlıdere Barajı ile ilgili kararın yakın tarihte verilmiş bir karar olmadığına da vurgu yapıldı. Söz konusu karar, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Milli Savunma Bakanlığı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Tarım ve Orman Bakanlığı ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı’nın katkılarıyla bir işbirliği protokolü çerçevesinde alınmış olup, bu protokol kapsamında Sazlıdere Barajı’nın içme suyu rezervinden çıkartılması hususu ifade edildi. Bu doğrultuda, 15 Eylül 2022 tarihinde Sazlıdere Barajı’nın içme suyu amacı kaldırılmıştır.

Sazlıdere Barajı’nda Su Krizi İddiaları Manipülasyon mu?
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Farket Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!